Vágólapra másolva!
A várnai birkózó Európa-bajnokságon a hét végére maradt a kötöttfogásúk versenye, s pénteken négy súlycsoportban elkészült a sorsolás is. A magyarok alaposan "belehúztak": Bárdosi Sándor az olimpiai bajnok orosz Misinnel kezd, s Deák Bárdos Mihály szintén nehéz ágra került.

Amikor pénteken a női 59 kg-ban Sastin Marianna egy győzelemmel és két vereséggel a hetedik helyen zárt, a magyar csapat részben mérleget is vonhatott Várnában, hiszen a szabadfogású és a női szakág már befejezte a szereplését.

Túl az Eb kétharmadán egy érmünk van, Aubéli Ottó a 120 kg-ban a dobogó harmadik fokára állhatott fel, s válogatottunkból még négyen jutottak be a legjobb nyolc közé: Szabó Gergő a 60 kg-ban ötödik, Ritter Árpád a 84 kg-ban hetedik, a nőknél Godó Kitti az 55 kg-ban ötödik, s mint említettük, Sastin pedig az 59 kg-ban hetedik lett.

A sorsolás és a lebonyolítás azt a fura helyzetet eredményezte, hogy Godó úgy is pontszerző helyen végzett a tizenháromhárom főt felvonultató súlycsoportjában, hogy mindkét mérkőzésén kikapott...

Férfi kötöttfogásban aligha lesz ilyen szerencsés sorsolásunk, sőt, azt már pénteken este megtudtuk, hogy a szombaton szőnyegre lépő négy versenyzőnk alaposan "belehúzott".

Legrosszabbul a sydneyi olimpiai ezüstérmes Bárdosi Sándor járt, akinek ugyan a 84 kg-ban a 16 közé jutásért nem kell birkóznia - a kategóriában 22 induló van -, viszont a 8 közé jutásért az athéni olimpiai bajnok, egyúttal kétszeres Eb-1. orosz Misinnel találkozik. Ha Bárdosi nyer, akkor a következő ellenfele a vb-3. ukrán Daragan lehet.

A 120 kg-ban tizenheten neveztek, vagyis az első fordulóban tizenöten kiemeltek, ketten pedig bemérkőznek a 16 között kiadó egyetlen helyre. A két "peches" egyike Deák Bárdos Mihály, igaz, a Vasas Európa-bajnok és négyszeres vb-ezüstérmes versenyzőjének az újonc fehérorosz Artyukin nem okozhat gondot.

A papírforma szerint a következő körben a francia Szczepaniak sem. A négy közé jutásért viszont a kétszeres Európa-bajnok orosz Patrikejev következne. (Vagyis az oroszok nem az olimpiai és világbajnoki címvédő Barojevet indították.) Deák Bárdos a 2002-es Eb döntőjében kikapott Patrikejevtől, viszont a 2003-as moszkvai vb-n legyőzte.

Az 55 kg-ban (20 induló) Oláh Tibor a 16 közé jutásért a grúz Macsuladze, 66 kg-ban (24 induló) Drechsler Attila ugyancsak a 16 közé jutásért a görög Papastergiou ellen lép szőnyegre. Bóna László (60 kg), Horváth András (74 kg) és Virág Lajos (96 kg) vasárnap birkózik, az ő súlycsoportjaikban csak szombaton sorsolnak.

eredmények, nők:
51 kg:
1. Irini Merlini (Ukrajna)
2. Natalja Szmirnova (Oroszország)
3. Vanessa Boubryemm (Franciaország) és Ana Maria Paval (Románia)

59 kg:
1. Ida-Theres Karlsson (Svédország)
2. Audrey Prieto (Franciaország)
3. Julija Ratkevics (Fehéroroszország) és Diletta Giampiccolo
(Olaszország)
...7. Sastin Marianna

67 kg:
1. Katerina Burmisztrova (Ukrajna)
2. Jelena Perepelkina (Oroszország)
3. Lise Legrand (Franciaország) és Teresa Mendez (Spanyolország)

Fábik Tibor