Vágólapra másolva!
Sastin Mariann az első olyan magyar női birkózó, aki felnőtt világversenyen dobogóra állhatott. A szeptember végi budapesti világbajnokságon 59 kg-ban ezüstérmes versenyző akár az 55 kg-os súlycsoportra is hajlandó lefogyni, hogy indulhasson a pekingi olimpián - ahová bevallása szerint ugyancsak éremért megy majd.

- Még mindig ingázik Levél és Budapest között?
- Már nem, mert az egyik újságíróiskola másodéves hallgatója vagyok Budapesten, és kollégista lettem - nyilatkozta Sastin Mariann a JAKO Sporthíradóban. - De azt az egy évet, amit vonatozással töltöttem el, soha nem fogom elfelejteni. Nem tagadom, az állandó és kimerítő ingázások miatt megesett néhányszor, hogy arra az elhatározásra jutottam, feladom, nem leszek birkózó. Az egyik ilyen mélypontomnál édesapám útbaigazítása is kellett ahhoz, hogy ne fordítsak hátat az élsportnak. Most persze már azt mondom, megérte, hogy nem hagytam abba. És biztos vagyok benne, hogy lesz még fényesebb érmem is, hiszen még csak az út elején járok.

- Még nincs két hónapja, hogy véget ért a világbajnokság. Mennyit változott azóta az élete?
- Nem történt semmi változás. Minden csoda három napig tart. De ez különösebben nem is foglalkoztat, a lényeg, hogy tovább birkózom. Gondolom, számomra is majd csak később lesz jelentősége, hogy itthon sporttörténetet írtam.

- Szokott még álmodni a világbajnoki döntőről?
- Nem, de még elmélkedni, rágódni sem szoktam rajta. A japán lány sokkal jobb volt nálam, bár én is a maximumot hoztam ki magamból. Jelen pillanatban ennyire vagyok képes. De még tovább fokozom az edzésmunkát, mert merészebb álmaim is vannak.

- Nyilván az olimpiáról. Ám a jelenlegi helyzet szerint az ötkarikás játékokon csak négy női súlycsoport van műsoron, és az 59 kg nincs közte.
- Még közel sem lefutott, hogy nem fogják újabb két súlycsoporttal felduzzasztani a női birkózók mezőnyét. De ha mégsem, akkor a legrosszabb esetben lefogyasztok 55 kg-ra. Eltökélt célom, hogy kijussak és éremmel térjek haza a pekingi olimpiáról. Azt hiszem, ez Magyarország első női vb-érmes birkózójától elfogadható cél.