Vágólapra másolva!
Kiválóan szerepelt két versenyzőnk a melbourne-i tornász-világbajnokság keddi nyitó napján: a selejtezőből az Európa-bajnok Berki Krisztián lólengésben a 4., az Eb-bronzérmes, olimpiai hatodik helyezett Gál Róbert talajon holtversenyben a 4-5. helyen került be a szombati döntőbe.

A vb-n csupán három versenyzővel képviseltetjük magunkat, a férfiaknál Berki Krisztián és Gál Róbert révén. A keddi selejtezőben először Gált szólították, akit ugrásban 9,456-re értékeltek, s mint később kiderült, ezzel a pontszámmal a végelszámolásnál a 10. helyre került, s öt századdal lemaradt a nyolcas döntőről. Hivatalosan a második számú tartalék lett. Ezt követően azonban talajon - azon a szeren, amelyen idén a debreceni Eb-n bronzérmes lett - 9,550-re értékelték, s ez a pontszám már elég volt a finléba kerüléshez. Gál a román Dragulescu (9,637), a holland Wammes (9,587), és a kínai Liang Fu-liang (9,550) mögött holtversenyben a kanadai O'Neillel a 4-5. helyen került be a szombati döntőbe, ahol természtesen mindenki tiszta lappal indul.

"Úgy érzem, hogy ugrásban mindkét gyakorlatom jól sikerült, s nem tagadom bosszant, hogy hajszállal kicsúsztam a fináléból. Sajnos a második csoportba osztottak be, a harmadikban, ahol jellemzően magasabb pontszámokat adnak, több esélyem lett volna... A talaj azonban kárpótlást nyújtott, s nagyon örülök, hogy ezen a szeren bejutottam a döntőbe. Két apró hibát ugyan elkövettem, de összességében ez egy jó gyakorlat volt, s persze remélem, hogy szombaton még jobb lesz majd. Egy holtversenyes harmadik-negyedik hellyel kiegyeznék" - mondta el Gál Róbert, akit a verseny után szállodai szobájában értünk utol.

Berki Krisztián azután, hogy a debreceni Eb-n aranyérmes lett lólengésben, győzött a glasgow-i és a maribori Világkupa-versenyen is, s Melbourne-be is esélyesként érkezett. Ezt igazolta a selejtezőben, ahol magasra, 9,700-re értékelt gyakorlatával a legjobb európaiként zárt, ám ezzel együtt a negyedik helyen került be a döntőbe. A legmagasabb pontszámot, ami kedden valamennyi szert figyelembe véve a legmagasabb volt, a kínai Hsziao Csin kapta, 9,800-et. A japán Kasima 9,725-et, egy másik kínai, Zsang Hong-tao pedig 9,712-et könyvelhetett el. Érdekesség, hogy nem jutott be a döntőbe az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok román Urzica, aki rontott, s csupán 9,025-et kapott.

- Mennyire elégedett a selejtezőbeli produkciójával?- kérdeztük Berki Krisztiánt.
- Még éppen láttam Robit talajon, utána szólítottak, és feldobott, hogy jó gyakorlatot csinált. Úgy gondolom, hogy az enyém is jól sikerült, de ez most csak egy biztonsági gyakorlat volt, különösebb attrakció nélkül. Egyelőre csak azt a feladatot kellett megoldanom, hogy jussak be a döntőbe, és ez sikerült.

- Az utolsó csoportban tornászott, így tudta, hogy addig a mezőny első fele hogyan szerepelt?
- Nem nagyon szoktam ilyesmivel foglalkozni, de most tudtam mindent, mert Robi edzője és az enyém a közelem tárgyalták meg a fejleményeket. De mindez nem befolyásolt, csak a saját feladatomra koncentráltam.

- Mit szól a döntő mezőnyéhez?
- Az, hogy Urzica rontott, és nem jutott be a fináléba, nagy meglepetés, de ettől eltekintve azok kerültek be a döntőbe, akiket vártam.

- Mire számít a fináléban?
- Mindenekelőtt arra, hogy szombaton már nem izgulok. Mert most a selejtezőtől tartottam egy kicsit. Ez mindössze második világbajnokságom, s még bennem van, hogy az elsőn, 2002-ben Debrecenben tizenkét ezreddel maradtam le a döntőről. Azáltal, hogy most ott vagyok a világ legjobb nyolc versenyzője között, úgy gondolom, a teher nagy része már lekerült a vállamról. Az Eb után Európából egyelőre megint én voltam a legjobb, de ez most világbajnokság, így ahhoz, hogy talán a világon is én legyek a legjobb, még jobban össze kell kapnom magam.

Érdekesség, hogy a vb-n több klasszis is elvérzett a selejtezőben: az athéni olimpia bajnokai közül az olasz Cassina (nyújtó) és a görög Tambakosz (gyűrű) sem jutott be a döntőbe, s gyűrűn a címvédő bolgár Jovcsev is kiesett. Az összetett verseny selejtezőjében két japán, Tomita és Mizutori, valamint a spanyol Martinez került be az első három helyen a huszonnégyes döntőbe.

A vb szerdai napján a női selejtezőre kerül sor, talajon Péntek Tündével.

A keddi nap legjobbjai:
egyéni összetett: Tomita Hirojuki (japán) 57,223 pont
lólengés: Hsziao Csin (kínai) 9,800, ...4. Berki Krisztián 9,700
talaj: Marian Dragulescu (román) 9,637, ....4. Gál Róbert 9,512
ugrás: Leszek Blanik (lengyel) 9,712, ...10. Gál 9,456
gyűrű: Yuri van Gelder (holland) 9,662
nyújtó: Tomita 9,737
korlát: Vaszileosz Colakidisz (görög) és Mitja Petkovsek (szlovén) 9,737-9,737

Fábik Tibor