Vágólapra másolva!
A svéd nemzetközi bajnoksággal lezárult az asztalitenisz ITTF Pro Tour-körversenysorozat. A 14 bajnokságból álló Pro Tour döntőjét december 9-11-e között a kínai Fucsouban rendezik, és azon az egyesben 16 játékos, a párosban, valamint a 21 éven aluli versenyszámban a 8 legjobb vehet részt. Érdekesség, hogy a megszokottnál jóval kevesebb kínai versenyző szerepel a döntősök listáján, ennek oka, hogy az év során rengeteg kínai válogatott, jórészt fiatal kapott játéklehetőséget, így csak kevesen tudták teljesíteni a döntőbe jutás feltételeit (ehhez bizonyos számú versenyen és kontinensen részt kell venni).

A finálénak két magyar résztvevője lesz, noha összesen négyen kvalifikálták magukat rá, ám a női páros pontversenyében 3. helyen végzett Bátorfi Csilla és Tóth Krisztina lemondták a részvételt, részben németországi klubkötelezettségük miatt, részben azért, mert a kieséses páros versenyszám kedvéért nem vállalták a távoli utazást. Tóth Krisztina az egyéniben szentpétervári győzelme és magdeburgi bronzérme ellenére azért nem lehet a döntő résztvevője, mert nem indult a kvalifikációhoz szükséges minimális számú, hat versenyen.

Tóthékkal ellentétben ott lesz két magyar fiatal, a 20 éves Póta Georgina és a 19 éves Jakab János. A már a felnőtteknél is a világranglistán az első ötven között jegyzett Póta az U21-ben magabiztosan, a pontverseny második helyezettjeként végzett - nyert a brazil és a kínai bajnokságon is -, ezen kívül többször végzett az élmezőnyben.

Póta emellett még a női párosban is kivívta a döntő jogát, hiszen a Pro Tour-on megszokott, egyébként alkalmi partnerével, a német Tanja Hain-Hofmannal a pontversenyben a 6. helyen zártak, így ott lehetnek Fucsouban.

A tavalyi ifjúsági Európa-bajnok Jakab János épp az utolsó versenyen, Göteborgban vitt véghez hatalmas bravúrt. A brazil bajnokságon aratott győzelem és a Németországban szerzett ezüstérem után megnyerte a svéd nemzetközi bajnokságot is úgy, hogy három olyan dél-koreai játékost vert, akik az első 100 között vannak a világranglistán. Ezzel nemcsak bebiztosította helyét a döntőben, hanem előrelépett a pontverseny 4. helyére, aminek a kiemelésnél lesz nagy jelentősége.