Vágólapra másolva!
A Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) új vezetésű elnöksége felajánlotta, hogy a jelenlegi válogatottban szereplő minden versenyzőtől vegyenek mintát a DNS-térkép elkészítéséhez.

A kinyilvánított készséget az MSSZ sajtóközleménybe foglalta, de külön is megerősítette a génmintaadás vállalásával megerősített megtisztulási szándékot az MTI-nek a szövetség október 22-e óta hivatalban levő elnöke, Fehér Tamás. Az új vezető azután nyilatkozott, hogy a közel- és régebbi múlt jeles magyar emelői hétfőn aláírták a Nemzeti Sporthivatal "Tisztán akarunk látni" elnevezésű kezdeményezését, ily módon is demonstrálva, hogy az MSSZ új útra lépett.

"Nemzeti testkultúránk tradicionálisan sikeres ága az olimpiai, világ- és Európa-bajnokok sorával büszkélkedő súlyemelés. Alapfeladatunk a fiatalok testi, lelki és mentális nevelése, egészségvédelme, életre való felkészítése. Sportágunk annak ellenére, hogy tekintélyén komoly folt esett, továbbra is működik, az elkötelezett szakemberek továbbra is nevelik fiatal sportolóikat, készítik élversenyzőiket a soron következő megmérettetésekre. A doppingvétségben érintettek megkapták vonatkozó szabályok szerinti eltiltásukat, s visszavonultak a versenyzéstől. Felkészítésüket végző szakvezetőik már nem állnak a sportágat irányító szakszövetség alkalmazásában. Megnyílt az út a sajnálatos történet végleges lezárására" - olvasható az MSSZ állásfoglalásában, amely ekként folytatódik: "Ugyanakkor számos olyan, a nagy nyilvánosság előtt folyó, nemegyszer mesterségesen generált, öncélú vita borzolja a kedélyeket, melyben már szövetségünk hatásköréből kikerült személyek ütköznek meg egymással. Súlyemelő társadalmunk természetesen határozott véleménnyel bír mindezen eseményekről, de nem kíván e nyilvános vitában részt venni. Úgy gondoljuk, ha versenyzőink hibáztak, azért megkapták a retorziókat, melyeket nemcsak ők, hanem az egész magyar súlyemelő család megszenvedett. Az élet azonban halad tovább, feladatunk a sportág talpra állítása. Ennek egyik lényegi eleme következetesen megvalósuló, határozott doppingellenes tevékenységünk."

"Az MSSZ elnöksége alapelvként rögzíti a 'zéró toleranciát', mely a sportág minden színterén vezető irányt jelent. Kidolgoztuk új, sportági doppingellenes stratégiánkat és doppingszabályzatunkat, melyek lényege a megelőzés és nevelés, valamint a könyörtelen fellépés minden tiltott teljesítményfokozó szer és módszer alkalmazásával szemben. Elnökségünkben külön megbízott foglalkozik a doppingellenes tevékenység összes vonatkozásával" - áll a közleményben, amelyben a szövetség vezetése leszögezi: "Felajánljuk, hogy minden nemzeti válogatottbeli sportolónktól vegyenek mintát a DNS-térkép elkészítéséhez. Tisztelettel felkérjük doppingvétség miatt elmarasztalt sportolóinkat, érintett szakvezetőiket, hogy újra vegyék fontolóra a Nemzeti Sporthivatal DNS-mintaadást szorgalmazó kérését. Felkérjük a különböző hazai és nemzetközi sporttudományos szervezeteket, szaktekintélyeket a legális teljesítményfokozás legújabb módszereinek és eszközeinek fokozott figyelemmel kísérésére, széles körű megismertetésére. Végül, de nem utolsó sorban a sportág vezetői, a jelen és a múlt prominens élversenyzői egyetértésben, együtt látják el kézjegyükkel a "Tisztán akarunk látni" felhívást, kiegészítvén azt a "Tiszta lappal kívánunk indulni" gondolatával. Úgy véljük, hogy a súlyemelő sportág legfontosabb, aktuális feladata, hogy erőit összefogva és felvonultatva megteremtse az újjáépülés lehetőségét, és az athéni eseményeket, azok negatív utóéletét nem feledve - de végleg lezárva - a jövő építése felé forduljon."

A felhívást aláírta mások mellett Földi Imre, a magyar súlyemelés első olimpiai bajnoka, lánya, Földi Csilla sokszoros Európa-bajnok, Krutzler Eszter és Márkus Erzsébet olimpiai ezüstérmesek, Szalai György olimpiai bronzérmes, Varga Viktória olimpiai negyedik helyezett, Tancsics László Európa-bajnoki bronzérmes.

A sportág másik magyar ötkarikás aranyérmese, Baczakó Péter orvosai tanácsára otthon maradt, de levélben üzent, támogatásáról biztosítva az MSSZ elnökségének az NSH doppingellenes felhívásához, annak következetes megvalósításához való csatlakozását. "Úgy gondolom, ez az egyetlen járható út, ennek szellemében kell építeni jövőnket, élni mindennapjainkat, nevelni fiatal sportolóinkat" - írta a moszkvai olimpia bajnoka.