Vágólapra másolva!
A Tour de France-on idén második Ivan Basso jövőre kihagyja a Giro d'Italiát, és minden erejével arra összpontosít, hogy megnyerje a világ legjelentősebb országúti kerékpáros viadalát, a francia körversenyt.

"Olaszként természetesen nagy lemondás, hogy éppen a Girón nem indulok, de 2006-ban az összes energiámat megpróbálom a Tourra koncentrálni" - mondta Basso, aki idén vezető pozícióból gyakorlatilag kénytelen volt feladni az olasz körversenyt, mert megbetegedett. Végigcsinálta ugyan az erőpróbát, de összetettben a szerény 28. helyen végzett.

A kerekes személyesen is jelen volt csütörtökön Párizsban, amikor a szervezők bemutatták a jövő évi Tour de France útvonalát. "Kiegyensúlyozottnak minősítem az szakaszelosztást, papíron nem kedvez sem a hegyimenőknek, sem az időfutam-specialistáknak" - értékelt.

Basso tavaly harmadik, idén pedig második volt a Touron az azóta már visszavonult amerikai klasszis, Lance Armstrong mögött, s most fogadkozik: jövőre megnyeri a világhírű versenyt.

"Tudom, hogy csak a győzelem lesz elfogadható tőlem 2006-ban, és hogy nem lesz könnyű nyerni. Ez azonban inkább inspirál, mint görcsössé tesz" - árulta el, majd hozzátette: főbb riválisának a német Jan Ullrichot, a kazah Alekszandr Vinokurovot, a szintén német Andreas Klödent, a spanyol Alejandro Valverdét és honfitársát, Damiano Cunegót tartja.