Vágólapra másolva!
Az eddiginél szigorúbb doppingellenőrzést sürget John Ruiz, a Bokszvilágszövetség (WBA) Puerto Ricó-i nehézsúlyú bajnoka.

Erre persze jó oka van, hiszen április 30-i címmérkőzésén úgy maradt alul pontozással az amerikai James Toneyval szemben, hogy riválisáról később kiderült, doppingolt. A találkozót követő vizsgálat során az anabolikus szteroidok közé tartozó nandrolonra bukkantak a szervezetében, majd ennek folyományaként megfosztották övétől.

Ruiz, aki így világbajnok maradt, úgy véli, nem elegendő csupán a mérkőzések után ellenőrizni a bokszolókat. Egyúttal jelezte, hivatalosan is előáll felvetésével a WBA november eleji dél-koreai tanácskozásán.

"Úgy tűnik, a profi ökölvívásban pillanatnyilag senkinek sem fűződik érdeke a hatékonyabb ellenőrzéshez. Kérni fogom a WBA elöljáróit, hogy éljenek az előre be nem jelentett ellenőrzések lehetőségével, legalább a világbajnoki címmérkőzésekre történő felkészülés idején. Az összecsapások utáni ellenőrzéseket könnyű kijátszani. Előfordulhat, hogy egy szteroidot szedő bokszoló egyszer megöli majd az ellenfelét. Remélem, a WBA nem várja meg, hogy tragédia történjen, és változtat jelenlegi politikáján" - mondta Ruiz.