Vágólapra másolva!
Erdei Zsolt, a Bokszvilágszervezet (WBO) félnehézsúlyú világbajnoka négy nappal a Mehdi Sahnoune elleni mérkőzés után sem tudja pontosan, honnan merített erőt francia ellenfele legyőzéséhez, hiszen már a hallei összecsapás első menetétől úgy érezte, nem fogja kibírni a 12 menetet.

"Belülről is nagyon meleg volt a meccs. Már a nyitómenetben kaptam egy komoly ütést a sérült bordámra, ami - mint azt Fritz Sdunek edzőm is elmondta - megnehezítette az oxigénfelvételt, s ennek köszönhetően fogyott el már korán az erőm" - emlékezett vissza a hallei mérkőzésre Erdei a szerdai budapesti sajtótájékoztatón: "A második és a harmadik periódusban próbáltam felépíteni a meccset, de továbbra is rossz előérzetem volt, az ötödik menetre pedig jött a gödör, amiből igazából később sem tudtam kijönni, legalábbis úgy éreztem. A hatodik három perc után úgy mentem a sarokba, hogy mondtam Fritznek, végem van."

A címét negyedik alkalommal megvédő magyar öklöző elmondása szerint a folytatásra nem nagyon emlékszik:

"A kilencedik menet maradt meg bennem egyedül, mert akkor ismét jól bokszoltam, sikeresek voltak a balos megelőző ütéseim, de a végén, az utolsó gongszó után, miként voltam képes arra a 14 ütéses sorozatra... Talán a ringben eltöltött évek során olyan tartalékok gyűltek fel bennem, amelyekről nem is tudtam, hogy léteznek."

Erdei bordája Los Angelesben, az összecsapás előtti hét keddjén sérült meg, miközben egy cirkálósúlyú partnerrel kesztyűzött. Az ezt követő időszak rémálomszerűen alakult a számára, egyik orvostól járt a másikig, ráadásul a szűnni nem akaró fájdalomtól edzeni sem tudott. A bajokat tetézte, hogy miután visszatért Németországba, napokig nem sikerült átállnia, és aludni is csak altatókkal tudott.

Az áttörést a meccs előtti vasárnap jelentette, amikor az egyik orvos megállapította, vérömleny alakult ki két bordája között. Ezt követően injekciókúra következett - többek között a doppinglistán szereplő kortizont is kapott -, ami némileg segített.

A 31 éves, profiként még veretlen (23 mérkőzés, 23 győzelem) világbajnoknak nehéz döntést kellett meghoznia, hiszen azzal is sokat veszített volna, ha lemondja a meccset - a nyári gyomorrontása után másodjára -, és azzal is, ha vállalja, de veszít. Végül a szereplés mellett határozott, s nagy árat fizetett ugyan a győzelemért - hiszen a fülét meg is kellett műteni -, de megérte.

Dámosy Zsolt menedzser hangsúlyozta, Erdei klubjánál, az Universumnál is tisztában vannak vele, hogy ő az istálló jelenlegi első számú és egyben legpiacképesebb bokszolója.

A hihetetlen nehéz körülmények között kivívott győzelem pedig csak növelte ázsióját, amit jól mutat, hogy megbeszéléseik során a csapat illetékesei kijelentették, már január 23-ra szervezhet egy magyarországi gálát. Januárban ugyanakkor még biztosan nem lép kötelek közé a WBO bajnoka, akinek most hosszú pihenőidőre van szüksége.

A menedzser összegzésképpen jelezte, az Universum is akarja a magyarországi fellépést, de annak megvalósulásáig még nagyon sokat kell dolgozni.