Vágólapra másolva!
Mindkét együttesünk felállhatott a dobogóra a debreceni cselgáncs csapat Európa-bajnokságon: a férfiak a második, a nők a harmadik fokára. Utóbbiak felhőtlenül örültek a bronzéremnek, előbbieknek viszont kellett némi idő, amíg az izraeliekkel szemben 4-3-ra elvesztett döntő után megbarátkoztak az ezüsttel. Ám a Főnix-csarnok közönségének vastapsát hallva ez is megtörtént.

"Óriási megtiszteltetés számunkra, hogy Debrecenben vendégül láthatjuk a kontinens legjobb férfi és női csapatát" - szögezte le köszöntőjében Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke, majd néhány perccel később párhuzamosan két tatamin, közel kétezer néző előtt a magyar-orosz férfi, valamint a magyar-francia női elődöntővel kezdődött az Eb.

Férfi csapatunk a lehető legjobban nyitott, a 60 kg-ban a Burján László, majd a 66 kg-ban az Európa-bajnok Ungvári Miklós is két kokával nyerte meg a meccsét, s 2-0-ra elhúztunk. Ezt követően azonban az idén világ- és Európa-bajnoki címet szerzett Braun Ákos a 73 kg-ban meglepetésre nem bírt Misurával, igaz, az orosz sem vele, s az értékelhető akció nélkül véget érő mérkőzés után egyik csapat sem kapott pontot.

Azzal, hogy Braun győzelme milyen fontos lett volna, akkor szembesültünk, amikor az oroszok 2-2-re egyenlítettek. Ráadásul a 81 kg-ban ifj. Nagysolymosi Sándor, majd a 90 kg-ban Rajcsányi Gergő is ipponnal kapott ki, és tudva, hogy a csapatmérkőzés végén esetlegesen előálló döntetlen esetén a segédpontok döntenek, máris az oroszok voltak helyzeti előnyben. Azután sem nyugodhattunk meg, hogy a 100 kg-ban az olimpiai és világbajnok Kovács Antal ippont érő karfeszítéssel verte ellenfelét, így 3-2-re vezettünk.

Az oroszok azonban az utolsó mérkőzésen, a +100 kg-ban a valóban nehézsúlyú Galkint vetették be, nálunk viszont Nagysolymosi Sándor szövetségi kapitány Hadfi Dánielt, aki eredendően a 100 kg-ban versenyez. S azzal a tudattal lépett tatamira, hogy ha kikap, akkor a 3-3-as döntetlennel az oroszok jutnak be a döntőbe. Ám a szemmel láthatóan kisebb testsúlyú Hadfi megoldotta a feladatot, egy jukó értékű akcióval megnyerte a mérkőzést, úgy, hogy nem sokkal korábban már minden veszni látszott, de végül is kimenekült Galkin leszorításából. Együttesünk így 4-2-es győzelemmel jutott be a döntőbe.

Női csapatunk sajnos a papírformának megfelelően nem bírt a franciákkal, és 5-1-re kikapott. Bár a 48 kg-ban Perge Ilona vazarival győzött, majd az 52 kg-ban a 16 éves Karakas Hedvig dicséretes döntetlent ért el, utána az 57 kg-ban Baczkó Bernadett, a 63 kg-ban Szabó Brigitta jukóval, a 70 kg-ban Keliger Zsuzsa, a 78 kg-ban Tamási Ibolya, a +78 kg-ban Horváth Bernadett egyaránt ipponnal vesztett.

A további elődöntőkben a férfiaknál az izraeliek 4-2-re legyőzték a franciákat, a nőknél pedig az oroszok ugyancsak 4-2-re nyertek a britek ellen. Női csapatunk így a bronzmeccsre a britek ellen állt fel. Kezdésnek Perge ismét vazarival nyert, ezután Karakas vazarival vesztett, majd három győzelmet könyvelhettünk el, Baczkó ipponnal, Szabó és a 70 kg-ba becserélt Dávid Zsuzsa egyaránt jukóval nyert, s a 4-1-es vezetésünk azt jelentette, hogy női csapatunk már az Eb-bronzéremnek örülhet.

Annak már nem volt különösebb jelentősége, hogy Tamási megint gyorsan kikapott ipponnal, és Horváth is alulmaradt vazarival; válogatottunk 4-3-as győzelmével harcolta ki a bronzérmet. Az arany a franciáké lett, akik az első helyért könnyedén, 6-1-re verték az oroszokat. S zárásként következett a magyar-izraeli férfi döntő, amelyre csapatunk összeállítása kényszerűségből megváltozott.

Kovács Antal már eleve bordasérüléssel bajlódva vállalta az Eb-szereplést, s mivel az elődöntő csak rontott az állapotán, a 100 kg-ba Hadfi szállt be, a +100 kg-ba pedig a korábbi Eb-bronzérmes, de másfél éve gyakorlatilag már visszavonult Csizmadia Zoltán. (Bár az idei Eb-n 5., junior vb-ezüstérmes Bor Barna is be lett nevezve, a szakvezetés úgy ítélte meg, hogy sérülése után még nem hadra fogható.)

A döntő számunkra rosszul indult, mert Burján jukóval kikapott Yekutieltől (0-1), ám Ungvári ipponnal, karfeszítéssel egalizált (1-1), s jött a nap legrangosabb mérkőzése: a tavaszi rotterdami Eb döntőjének visszavágója Braun és Razvazov között. Megint a paksi dzsúdós jött ki jobban a párharcból, ha csak egy apró intésből adódó kokával is, de legyőzte Razvazovot, így már nálunk volt az előny (2-1). Sajnos nem sokáig, mert ifj. Nagysolymosit a nap folyamán már másodszor döngölték ipponnal a szőnyegbe (2-2).

Pár perccel később ugyanezt kellett elmondanunk Rajcsányi esetében is (2-3). Hadfi vazarival nyert Lis ellen, így az állás 3-3-ra alakult, s az Eb-aranyról Csizmadia és Kordon meccse döntött. Mégpedig az izraeli javára, aki hosszas, kölcsönös méregetés után ippont dobott Csizmadián (3-4).

Forrás: [origo]

Együtt a két magyar csapat

Versenyzőink számára kellett némi idő, amíg megbarátkoztak a második hellyel, de a közönség vastapsa segített meggyőzni őket, hogy az ezüstérem is nagyon szép eredmény. "Milyen a sors, ha pénteken választani lehetett volna, akkor azt mondom, hogy kezdjünk az izraeliekkel, mert talán ők a legkönnyebb ellenfél. S erre éppen ők vernek meg bennünket a döntőben..." - merengett el Ungvári. "Mindkét meccsünkön hajszálnyi különbség döntött, s bár nagyon szerettük volna megnyerni az Eb-t, ebben a kiegyenlített mezőnyben szerintem az ezüstérem miatt sem kell szégyenkezni" - tette hozzá.

Csatlakozott hozzá Braun Ákos is, fanyar humorral megjegyezve még, hogy az idei két világversenyes aranyérme után az ezüstérem azt jelzi, leszálló ágba került. Kovács Antal szomorúan mondta el, hogy a bordasérülése után a döntős fellépést már nem merte bevállalni.

"Annak azért mindenképpen örülök, hogy az orosz srácot legyőztem, mert ha kikapok tőle, a döntőbe sem jutunk be. Olimpián és vb-n nyertem aranyat, sajnos Eb-n nem sikerült, az öt bronzom mellett most már két ezüstöm van" - vont mérleget, ami aktuális is lett: "Ahogy már korábban mondtam, mostantól a civil élet és a család lesz az első a számomra. November elején közgazdászként munkába állok a paksi atomerőműnél. Ám ha felépülök a sérülésemből, akkor azért továbbra is lejárogatok edzeni. S ha úgy adódik, hogy mindenképpen szükség lenne rám, mint például most a Macira, azaz Csizmadia Zolira, akkor én is biztosan jövök segíteni."

Eredmények
férfiak, elődöntők:
Magyarország - Oroszország 4-2
Izrael - Franciaország 4-2

a 3. helyért:
Oroszország - Franciaország 4-3

döntő:
Izrael - Magyarország 4-3

Végeredmény:
1. Izrael
2. Magyarország
3. Oroszország

nők, elődöntők:
Franciaország - Magyarország 5-1
Oroszország - Nagy-Britannia 4-2

a 3. helyért:
Magyarország - Nagy-Britannia 4-3

döntő:
Franciaország - Oroszország 6-1

Végeredmény:
1. Franciaország,
2. Oroszország
3. Magyarország

Fábik Tibor