Vágólapra másolva!
Alighogy befejeződött a birkózó-vb a Papp László Sportarénában, szombattól Lipcsében egy másik magyar sikersportág, a vívás világbajnokságára kerül sor. Válogatottunk három érem megszerzésének reményében kel útra a német városba.

A Magyar Vívószövetség keddi sajtótájékoztatóján, a Magyar Sport Házában Kovács Tamás technikai igazgató arról tájékoztatott, hogy a vb-n az előzetes nevezések alapján nyolcvan oroszág közel hétszáz versenyzője lép pástra. A magyar csapat két csoportban, csütörtökön és szombaton utazik el repülővel.

Szabó Bence szövetségi kapitány a felkészülésről szólva elmondta, hogy a válogatott Tatán, Balatonfüreden és Keszthelyen is edzőtáborozott, és a versenyzők jó formában várják az esztendő legnagyobb megméretését. A szakvezető célkitűzésként három érem megszerzését jelölte meg, hozzátéve, hogy akkor sem lenne csalódott, ha csak kettőt sikerülni kiharcolni, de ezek mellé több pontszerző helyezés is társulna.

Mint ismert, a június végi, július eleji zalaegerszegi Eb-n három érmet szereztünk: férfi kard egyéniben Nemcsik Zsolt, valamint női párbajtőr egyéniben Tóth Hajnalka a dobogó második fokára állhatott, férfi párbajtőrcsapatunk pedig Imre Géza, Kovács Iván, Boczkó Gábor, Fekete Attila összeállításban bronzérmes lett.

Az olimpiai ezüstérmes, csapatban világbajnok Nemcsik Zsoltnak ezekben a napokban nem csak a világbajnokság körül forognak a gondolatai, hiszen felesége a napokban várja első gyermeküket. Válogatottunk jelenlegi legeredményesebb versenyzője Lipcsébe bevallottan két éremért megy:

"Az utóbbi évek egyik legjobban sikerült felkészülése áll mögöttünk, s erre is alapozva bízom benne, hogy végre sikerül érmet szereznem egyéniben. Ez ugyanis még nem jött össze, pedig többször is csak nagyon kevés, megesett, hogy egyetlen találat választott el a dobogótól. Ami a csapatversenyt illeti, Ferjancsik Domonkos kiválása érzékeny veszteség, de a mostani csapatunk is kezd összeállni. S ha jó napot fogunk ki, akkor bárkit megverhetünk. Így szerintem mindenképpen van rá esély, hogy együtt is dobogóra álljunk."

Forrás: [origo]

Három éremesélyes: Nemcsik Zsolt, Tóth Hajnalka és Imre Géza

A kétszeres csapatvilágbajnok Tóth Hajnalkának egyéni vb-érme is van, egy bronz, s a csapatban szintén nagyon bízik: "A világranglistás helyezések alapján már tudjuk, hogy a nyolc közé jutás sem lesz egyszerű feladat, hiszen a lengyelekkel, akiktől az Eb-n kikaptunk, vagy az észtekkel kell vívnunk. Ám nagyon lelkes csapatunk van, s remélem, hogy a bizonyítási vágy és a fiatalos lendület együttesen átsegít bennünket a nehézségeken."

Imre Géza csapatban ugyancsak kétszeres világbajnok, az atlantai olimpián egyéniben harmadik volt, tavaly Athénban pedig csapatban ezüstérmes lett. A görög fővárosban csak a franciák tudták legyőzni együttesünket, s akár a vb fináléjában is összejöhet az athéni párosítás. "Valamilyen szinten visszavágás lenne, ha a döntőben megint összetalálkoznánk, és most mi nyernénk. Ezen leszünk, s nem tagadom, hogy az egyénit illetően is bizakodó vagyok. Az ugyanis már biztos, hogy a főtáblán kiemelnek, az első körben nem kell vívnom, s pihentebben könnyebb dolgom lesz" - jegyezte meg Imre Géza.

A magyar vb-csapat
férfi tőr: Juhász Bence, Berjozkin Anton, Mazza Lorenzo, Huszka Zsombor
női tőr: Mohamed Aida, Varga Gabriella, Knapek Edina, Varga Katalin
férfi párbajtőr: Imre Géza, Boczkó Gábor, Fekete Attila, Kovács Iván
női párbajtőr: Tóth Hajnalka, Révész Júlia, Szász Emese, Hormay Adrien
férfi kard: Nemcsik Zsolt, Lengyel Balázs, Decsi Tamás, Fodor Kende
női kard: Csaba Edina, Nagy Orsolya, Varga Dóra, Sznopek Gabriella

A válogatottból Nemcsik, Decsi, Imre, Boczkó, Csaba, Mohamed, Varga G. és Knapek világranglistás helyezése alapján kiemelt, így ők valamennyien csak a 64-es táblán kapcsolódnak majd be az egyéni küzdelmekbe.

Fábik Tibor