Vágólapra másolva!
Virág Lajos a kötöttfogásúak 96 kg-os súlycsoportjának fináléjában kissé balszerencsés körülmények között kikapott a török világsztár Hamza Yerlikayától, s ezzel ezüstérmes lett a budapesti birkózó-világbajnokságon. Deák Bárdos Mihály a kubai Mijail Lopeztől szenvedett vereséget a döntőben, így második lett a 120 kg-osok mezőnyében. A szakág csapatküzdelmeit ugyanakkor megnyerte a magyar válogatott. 

A zárónap első magyar éremért zajló találkozóján Kliment László lépett szőnyegre, mégpedig a kisdöntőben, a cseh Petr Svehla ellen. Az összecsapás első 60 másodperce nem hozott akciót, a sorsolás pedig a magyarnak kedvezett, akinek azonban nem volt lehetősége a pontszerzésre, mert Svehla rögtön kibújt karjai közül és fölpattant. Kliment azonban a fordított helyzetben szinte ugyanúgy cselekedett, állásból pedig - hozzá hasonlóan - a cseh nem tudott akciót csinálni, így megszerezte a vezetést (1-1).

A második menet 1:50 percig mindenben megegyezett az elsővel: állásból nem történt akció, míg a kedvezményt ezúttal is elsőként élvező Kliment támadását jól védekezte ki a cseh birkózó. Az utolsó 30 mp előtt az FTC versenyzője térdelt a szőnyegre és sokáig remekül tartotta magát, ám 10 mp-cel a vége előtt meg tudta őt pörgetni ellenfele (0-2), így következhetett a harmadik, mindent eldöntő két perc.

A "kötelező" egy perc után talán a korong sem akart dönteni, ugyanis először a szőnyegen kívülre gurult, aztán a mérkőzésvezető ismét feldobta és miután lapjára ért, a Svehlának kedvező kék fele volt felfelé. Ez Kliment térdelését jelentette, aki ugyan ezúttal ismét remekül védekezett (1-0), de félperccel később, fentről minden erőfeszítése ellenére sem tudott akciót végrehajtani (1-1), így élete első világbajnokságán az előkelő ötödik helyen végzett.

Virág Lajos és Hamza Yerlikaya fináléja nem kezdődött nagy iramban, mindkét birkózó a fogás keresésével és bontásával foglalatoskodott, az első perc így akció nélkül pergett le. A korongfeldobás után a magyar versenyző térdelt a szőnyegre, de hátrányos helyzete ellenére kitűnően védekezett (1-0). Másodjára Yerlikaya került parterhelyzetbe, s Virág a tőle megszokott fordított emeléssel próbálkozott, de nem sikerült teljesen kiemelnie ellenfelét, ráadásul egy rossz mozdulat következtében megsérült a térde. Ezt követően már esélye sem volt akciót csinálni, így a török klasszisé lett a periódus (1-1).

A pihenőben Komáromi Tibor szövetségi kapitány mellett egy orvos is odasietett Virághoz, de az idő kevés volt komolyabb segítséghez, így a magyar kissé bicegve kezdte a második két percet. Az egy súlycsoporttal lejjebb mindent megnyerő Yerlikaya rutinosan hatalmas iramot diktált az első percben, folyamatosan támadta a Virágot, aki nem tudott megfelelően védekezni, így ellenfele két pontot is szerzett. A hátrány miatt a 28 éves hazai birkózó térdelt le és remekül védekezett (1-2), később azonban nem tudott kellő erővel támadni, sőt Yerlikaya újabb pontot szerzett, így immár a 96 kg világbajnokának mondhatja magát. Virág Lajos a második hellyel pályafutása legjobb eredményét érte el.

Fotó: Fábián Évi

Deák Bárdos újfent ezüstérmet nyert

Ami a másik magyaros finálét illeti; már a döntő előtt sejteni lehetett, hogy a korábbi négy vb-döntőjét elbukó magyar nehézsúlyú versenyzőre nagyon nehéz feladat vár, hiszen Lopez a nap során minden ellenfelét könnyedén, remek dobásokat bemutatva verte meg. Az összecsapás később bizonyította, hogy a kubai ereje nem fogyott el, az első menetben már állásból kitolta Deák Bárdost (1-0), majd miután az parterhelyzetbe kényszerült, nagy ívben eldobta, gyorsan pontot téve a periódus végére (0-6).

A második két perc lényegesen egyenrangúbb küzdelmet hozott, az első perc kemény harccal telt, igaz, eredményes akciót egyik fél sem tudott kivitelezni. A korongfeldobás Lopeznek segített, de most a Vasas birkózója lényegesen jobban koncentrált, így eredménytelen maradt riválisa valamennyi próbálkozása (1-0). Ekkor megcsillant a hazai szurkolók számára a remény, hiszen Deák Bárdosnak egy pont is elég lett volna a menetgyőzelemhez, de hiába volt minden igyekezete, nem volt képes akciót csinálni kedvezményezettként, ezzel ötödik vb-ezüstérmét szerezte meg.

A csapatversenyt a két-két ezüst- és bronzérmet, valamint egy ötödik, egy tizedik egy 17. helyet szerző magyar válogatott nyerte az orosz és a török együttest megelőzve.

(MTI)