Vágólapra másolva!
Létrejött az "álomnegyeddöntő" férfi egyesben az ausztrál nyílt teniszbajnokságon: a címvédő, világranglista-vezető Roger Federer és a Melbourne-ben korábban négyszer bajnok Andre Agassi is sikerrel vette a nyolcaddöntőt, s egymással találkoznak a legjobb négy közé kerülésért. Az oroszok két klasszisa, a negyedik helyen kiemelt Marija Sarapova és az ötödikként rangsorolt Szvetlana Kuznyecova továbbjutott, három honfitársuk - Eugenia Linyeckaja, Vera Ducsevina és Nagyja Petrova - ugyanakkor búcsúzott a nők versenyében.

A svájciak sztárja, Roger Federer azt a ciprusi, selejtezőből érkezett Markosz Bagdatiszt búcsúztatta három szettben, aki egy fordulóval korábban a 13. helyen kiemelt spanyol Tommy Robredót verte.

Agassi Joachim Johanssont intézte el négy játszmában úgy, hogy a svéd "szervagép" 51 foghatatlan adogatást küldött a térfelére. Ez egyébként új világcsúcs, a korábbi erre vonatkozó rekordot Richard Krajicek tartotta 49 ásszal. A holland játékos az 1999-es US Open negyeddöntőjében szervált fantasztikus hatékonysággal, bár érdekesség, hogy ennek ellenére akkor ő sem jutott tovább.

A negyedik helyen kiemelt, Melbourne-ben korábban kétszer döntős Marat Szafin meglepően szoros csatát vívott a belga Olivier Rochussal: négy játszmában nyert, de ezek közül három is csak a rövidítésben dőlt el.

Mindeközben a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) sportszerűtlen viselkedésért 2000 dollárra büntette az argentin Juan Ignacio Chelát. A dél-amerikai játékos a harmadik fordulóban, egy térfélcserénél riválisa, az ausztrál Lleyton Hewitt irányába köpött. Chela később elismerte, hogy szándékosan cselekedett így, és már az ellenfele győzelmével végződött meccs után, a hálónál elnézést kért.

Vasárnapra kiderült, hogy fáradásos törést szenvedett bal lábában Nicolas Massu, a chileiek Athénban kétszeres olimpiai bajnok teniszezője, akinek így legalább február végéig pihennie kell. A dél-amerikai játékos 18. kiemeltként feladta a német Philipp Kohlschreiber elleni mérkőzését a második fordulójában, majd Melbourne-ből hazatérve Santiagóban tüzetes orvosi vizsgálaton esett át, ekkor állapították meg, hogy nagy a baj. A 25 éves Massun decemberben ágyéksérv-műtétet hajtottak végre, akkor két hetet kellett kihagynia.

Férfi egyes, nyolcaddöntő:
Federer (svájci, 1.) - Bagdatisz (ciprusi) 6:2, 6:2, 7:6 (7-4)
Agassi (amerikai, 8.) - J. Johansson (svéd, 11.) 6:7 (4-7), 7:6 (7-5), 7:6 (7-3), 6:4
Hrbaty (szlovák, 20.) - T. Johansson (svéd, 30.) 7:5, 6:3, 6:1
Szafin (orosz, 4.) - O. Rochus (belga) 4:6, 7:6 (7-1), 7:6 (7-5), 7:6 (7-2)

A negyeddöntőben:
Federer - Agassi
Hrbaty - Szafin