Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) végrehajtó bizottsága dohai ülésén úgy döntött, hogy a vitatott esetek eldöntésére a 2005/2006-os idénytől bevezetik a videó használatát. A módszert a következő hónapokban tesztelik, majd az októberi, lipcsei világbajnokságon már alkalmazzák. Emellett a kiemelt Világkupa-versenyeken is lesz videóbíró.

A FIE elsősorban az athéni olimpián nagy vitát kiváltott Olaszország-Kína (45-42) férfi tőrcsapat döntőre hivatkozva döntött a videó alkalmazásáról, de számos más eset is arra ösztönözte a szövetséget, hogy e tekintetben határozott lépést tegyen. A vitatott athéni fináléban éppen a magyar Hidasi József volt az egyik "zsűri".

Tevékenységét éles kritikával illették egyes vezetők, akik az összecsapást felvételről újra megtekintve arra az álláspontra jutottak, hogy a magyar bíró a második párban négyszer, az ötödikben pedig kétszer rosszul ítélte meg a találatot, ezért aztán két évre eltiltották az asszóvezetéstől.

René Roch FIE-elnök akkori eltökéltsége és az üggyel kapcsolatos gyors határozathozatal meglepő volt, hiszen más esetekben - szép számmal akadtak ilyenek éppen Athénban is - egyáltalán nem tett semmit a szövetség.

Tőrben és kardban nem egyszer vitát vált ki az akciók megítélése, és nem elsősorban azért, mert minden nagyon gyorsan történik. Éppen ezért jogos a kérdés, hogy a videó alkalmazása mennyiben könnyíti majd meg a korrekt ítélkezést.