Vágólapra másolva!
Aubéli Ottó az idei birkózó Európa-bajnokság után a budapesti világbajnokságon is bronzérmet szerzett a szabadfogásúak 120 kg-os súlycsoportjában. A magyar versenyző a kínai Liang Leij elleni sikerével állhatott fel a dobogóra.

Aubéli Ottó ellenfele, a kínai Liang Leij 202 centiméter magas és annak ellenére, hogy a nehézsúlyúak között indult, egy deka felesleg nem volt rajta - hamar "el is hódította" Budapesten a King Kong becenevet. A szurkolók persze bíztak benne, hogy Aubéli nem ijed meg ellenfelétől, és csakúgy mint idén Várnában az Európa-bajnokságon, a vébén ismét a bronzmedált akasztják majd a nyakába. A lelátó ennek megfelelően délután hat órára szép lassan meg is telt, a második párban szólították Aubélit és a kínai riválisát.

Az első egy percben amolyan tapogatózás folyt a szőnyegen, de lehetett látni, hogy a csepeliek reménysége nagyon koncentrált. A kínai támadott, ám vesztére Aubéli kontrázott, és remek ütemérzékkel mögé került. Az első menet így az övé volt. A másodikban kopírozták a felek az első "etapot", annyi különbséggel, hogy most a kínai vezetett 1-0-ra, ám Aubélit mindez nem érdekelte, egy lábramenést követően kiegyenlített a fáradó kínai Leij ellen.

Az utolsó harminc másodpercben aztán a magyar birkózó csak azzal foglalkozott, hogy az eredmény ne változzon, hiszen az új szabályok szerint döntetlennél az nyer, aki az utolsó akciópontot szerezte. Hangosan visszaszámolt a közönség, és Gulyás István szövetségi kapitány rohanhatott tanítványához a szőnyegre, Aubéli örömében "leszaltózta" a mestert, majd boldogan nyilatkozott.

"Földöntúli boldogság ez! - mondta a sikertől önkívűleti állapotban lévő Aubéli a bronzmeccs után. "Nagyon boldog vagyok, és csak ezt tudom hajtogatni. Éremről álmodtam és az volt a célom, hogy az Eb után itt, Budapesten is érmes legyek. Sikerült, és köszönök mindenkinek mindent."

A vb eddigi három napja alatt tehát egy bronzérmet és egy ezüstöt szereztek szabadfogású birkózóink. Kedden Ritter Árpád kezdte sort, aki másnap a helyszínről buzdította válogatott csapattársát - Aubéli meccse után éppen autogramokat osztogatott.

- Az ezüstérem igencsak megemelte aláírása ázsióját...
- Igen, már több tucatnyi aláírást adtam, de szívesen teszem, mert ilyenkor tudom, hogy itthon is szeretik a birkózást. Nagyon jólesik a felém áradó szeretett, és mindenki megállít, hogy megszorítsa kezem.

- Volt ünneplés az éjjel?
- Volt, de csak családi környezetben, és szerényen, mert csütörtökön a barátnőm - aki az olasz válogatott egyik női birkózója - is indul a világbajnokságon.

- Akkor csak hasonló sikereket kívánhatunk neki.
- Remélem ő is érmet szerez és az sem baj, ha fényesebb lesz, mint az enyém.

Ami a magyar hölgyeket illeti, 48 kg-ban Vadász Ember Andrea és az 51 kg-os Szabó Emese is kiesett a vb-n.

Tomka Tivadar