Vágólapra másolva!

Ritter Árpád döntős a birkózó-vb-n

A budapesti birkózó-világbajnokság 74 kg-os mezőnyében a csepeli Ritter Árpád fináléba jutott, miután előbb legyőzte legyőzte kirgiz ellenfelét, Talant Jeksenovot, majd az elődöntőben az amerikai Joseph Williams ellen is diadalmaskodott

Vastaps és hangos üdvrivalgás fogadta Rittert mikor a délutáni program első ütközetén megjelent a szőnyegen. Ellenfele a délelőtt remekül birkózó Jeksenov volt.

Az első menetben a kirgiz támadott, "lábra ment", de Ritter szenzációsan védekezett, sőt kihasználva ellenfele lendületét, kétszer is majdnem tusolva a riválisát 6-0-ra nyerte az első menetet. Ekkor már tombolt a lelátó.

A második menetben aztán jött előre a kirgiz, és egy lábra menést követően mögé is került Ritternek, de a pörgetésbe a magyar fiú belefogott, és így már ő vezetett 2-1-re. A hajrában a rutinos Ritter még egy klasszikus mögékerüléssel újabb pontot hozott össze, így a második menetet is megnyerve elsőként jutott az elődöntőbe.

Ritter az elődöntőben az amerikai Joseph Willimas-sal nézett farkasszemet, és az első menetben nem bírtak egymással a fiúk. Két perc után következhetett a kapaszkodás és a korong feldobás után a szerencse Ritternek kedvezett, így először ő foghatta meg ellenfele lábát, kedvező pozícióban.

A magyar birkózó semmit nem bízott a véletlenre hihetetlen erővel felkapta az amerikait és két pontot érő dobással a földre teremtette.

A másodikban kénytelen volt az amerikai többet támadni, ez feküdt a "kontrás" Ritternek. Kivárt és igaza lett, egy szőnyegszéli kalamajka után ő szerzett egy pontot, s jutott a döntőbe.

A szőnyegről lejövet még a magyar szurkolóknak csókokat dobott és lihegve annyit mondott: "Készülök a döntőre, majd utána beszélgessünk!"

A fináléban Buvajszja Szajtyiev lesz az ellenfél, rossz előjel, hogy az oroszt még soha nem győzte le Ritter.

eredmények, 74 kg
elődöntő
Ritter Árpád - Joseph Williams (Egyesült Államok) 2-0
Buvajsza Szajtyijev (Oroszország) - Mehdi Hajizahdehjoybari (Irán) 2-0

Tomka Tivadar