Vágólapra másolva!
A hétfőn kezdődő budapesti birkózó-világbajnokság szervezőbizottsága még csak az előzetes nevezésekkel rendelkezik, s több ország is a bő keretét adta meg, ám ez alapján is biztosra vehető, hogy a közel száz ország indulói között tíz-tizenöt olimpiai bajnok lesz.

Kötöttfogásban az például már biztos, hogy az athéni aranyérmesek közül Majoros István (55 kg) mellett szőnyegre lép az üzbég Dokturisvili (74 kg ) és az egyiptomi Gaber (96 kg), s az oroszok keretében szerepel Misin (84), valamint Barojev (120) neve is. Mint ahogy a törökök is jelölték azt a Yerlikayát (96 kg), aki még Sydneyben a 85, illetve Atlantában a 82 kg-ban nyert aranyérmet.

Emlékezetes, hogy 2000-ben Bárdosi Sándort győztes le a fináléban. A török klasszis Athénban a 84 kg-ban a negyedik helyen végzett, azóta tehát súlycsoportot váltott, s érdekesség, hogy a 96 kg-ban Virág Lajos idén már legyőzte a brassói Román Nagydíj döntőjében. Meglehet, hogy a fogásnemben Yerlikaya mellett még egy kétszeres olimpiai bajnok is szőnyegre lép a Papp László Sportarénában, hiszen a bolgárok előzetes rajtlistáján szerepel annak a Nazarjannak (60 kg) a neve, aki 1996-ban még örmény színekben nyert 52 kg-ban, 2000-ben viszont már bolgárként az 58 kg-ban. Athénban a 60 kg-ban bronzérmes volt.

A szabadfogásúak között Athén bajnokai közül a kubai Quintana (60 kg) és az üzbég Tajmazov (120 kg) indulása biztos, de az oroszok bő keretét tartalmazó előzetes nevezési listáján ott van Batirov (60), Szajtyijev (74 kg) és Gacalov (96 kg) neve is. Batirov a tavalyi ötkarikás játékokon még az 55 kg-ban nyert. Szajtyijev korábban az atlantai olimpián is győzött. Ebben a fogásnemben is biztosan lesz egy sydneyi aranyérmes induló, az azeri Abdullajev (55).

A nők tavaly Athénban birkóztak először olimpiai érmekért, de a vb-vel ellentétben nem hét, hanem csak négy súlycsoportban. S a négy aranyérmes közül az ukrán Merleni (48 kg), valamint a japán Josida (55 kg) és Icso (63 kg) is indul a világbajnokságon.

Fábik Tibor