Vágólapra másolva!
A nyár végeztével a műkorcsolyasportban máris indul a versenyszezon, és Sebestyén Júlia sem halogatja a kezdést: Európa-bajnoknőnk a hét végén Pozsonyban lép jégre, a jövő héten pedig Japánba utazik egy meghívásnak eleget téve.

- Ebben a szezonban újra az az orosz Nyikolaj Morozov a koreográfusa, akivel a közös együttműködés két éve a budapesti Eb-n aranyéremben kamatozott. Most is valami hasonló alakításra készülnek?
- A cél természetesen ugyanez, bár az Eb-t majd csak januárban rendezik, és addig még nagyon sok munka vár rám. Az mindenképpen egy hosszú folyamat, amíg valaki eljut oda, hogy az adott szezonban tökéletesen tudja bemutatni a programjait, és elfogadtatja a bírókkal, valamint a közönséggel is. Remélem, hogy a legfontosabb pillanatokban már ezen a szinten leszek, s addig szerencsére jó néhány versenyen indulhatok.

- Először mikor?
- Éppen most a hét végén, a pozsonyi Ondrej Nepela emlékversenyen, amelyen már sokadszorra veszek részt, a jövő héten pedig Japánba utazom.

- A pozsonyi versenyről milyenek az emlékei?
- Kellemesek. Általában itt kezdem a szezont, s már többször voltam dobogós, sőt, nyertem is Pozsonyban. De a legfontosabb az, hogy a nyári szünet után újra visszacsöppenjek a versenyhangulatba, és élesben is kipróbálhassam a programjaimat.

- A japán versenyről mit kell tudni?
- Tokióban rendezik, és meghívásos verseny. Csak hat-hat férfi és női induló lesz, így mondanom sem kell, milyen nagy megtiszteltetés, hogy engem is meghívtak. Itt egyébként mindenki csak a kűrjét mutatja be.

- Milyen programokat állítottak össze a szezonra, beleértve a jövő évi torinói téli olimpiát?
- A kűröm zenéje Brahmstól a Magyar Táncok, a rövid programomé pedig egy mai spanyol zeneszerző, Maxime Rodriguez szerzeménye. Még tavaly kaptam tőle egy cd-t, hogy hallgassam meg, és mondta, hogy esetleg futhatnék az ő zenéjére. Meghallgattam, és akkor el is döntöttem, hogy ezt a zenét egyszer mindenképpen felhasználom. És most eljött az idő! A szerző még egy kicsit alakított is rajta, hogy pont jó legyen a rövid programomhoz.

- A programjaiban az anyagerősség és ugrások sorrendje változott a tavalyiakhoz képest?
- Az ugrásanyag összességében nem változott, de a kűröm főleg a forgáskombinációk miatt erősebb lett. A szabályok szerint a szabadkorcsolyázás időtartama négy perc, plusz-mínusz tíz másodperc lehet, s nekem a maximum, vagyis négy perc tíz másodperces. Vagyis nagyon kell igyekeznem a jégen, hogy minden betervezett elem beleférjen.

- Más téma: a nyári hónapokba belefért egy kis nyaralás?
- Hosszú idő után végre igen. Az elmúlt években sajnos úgy alakult, hogy különféle sérülések miatt a nyáron orvosokhoz kellett szaladgálnom, most viszont elutazhattam Görögországba. Rodosz szigetén nyaraltam, rengeteget úszkáltam a tengerben, sokat napoztam, teniszeztem, szóval, remekül éreztem magam. És kellett is, hogy kicsit feltöltődjek, mert nagyon hosszú és nehéz szezon előtt állok.

Fábik Tibor