Vágólapra másolva!
Szeptember 18. és 26. között Szentpétervár adott volna otthont a harmadik nőiboksz-világbajnokságnak, de immár bizonyos, hogy az oroszországi esemény elmarad.

A házigazdák gyakorlatilag az utolsó pillanatban mondták le a rendezést, ami miatt főhet a fejük az amatőr ökölvívás csúcsszervezete, az AIBA vezetőinek, hiszen villámgyorsan kell(ene) új színhelyet találniuk, hogy a 2005-ös vb valóban még ebben az évben lebonyolítható legyen.

Hogy az egykori Leningrád, a mai Szankt-Petyerburg alkalmatlanná vált a házigazda tisztre, csütörtöki bejelentésével véglegesítette az AIBA, amelynek vezérkara a szövetség lausanne-i főhadiszállásán mondta ki a kényszerű verdiktet.

Az orosz színhellyel amúgy kezdettől nehézségek adódtak, hiszen eredetileg az inkább biatlonversenyeiről ismert Hanti-Manszijszk lett volna a vendéglátó, ám az orosz bokszszövetség - különösebb indoklás nélkül - átvitte Szentpétervárra a világbajnokságot. Csakhogy ott sem alakultak jól a dolgok, szervezési gondok merültek fel, pontosabban - derült ki az ITAR-TASZSZ jelentéséből - a városi elöljárók fogadták nemtetszéssel a női vb-t. Az AIBA határozata fel is rója a szentpétervári vezetésnek, hogy egyetlen szóval sem támogatta a világbajnokság megrendezését.

"Nem kockáztathattunk a szükséges feltételek hiányában. Semmiféle biztosítékot nem kaptunk, s miután megjött a levél az orosz szövetségtől, hogy nem képes megszervezni az eseményt, elvettük Szentpétervártól a vb-t" - idézte az orosz hírügynökség az AIBA állásfoglalását.

Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke elmondta, az új helyszínt az AIBA végrehajtó bizottsága az október 13. és 17. közötti liverpooli ülésén jelöli ki.

A magyar válogatott - amely egészen péntek reggelig Tatán edzőtáborozott - hat fővel szerepelt volna tornán.