Vágólapra másolva!

Íjászokkal és atlétákkal egyeztet a MOB

A létesítményhelyzet okozza az egyik legnagyobb gondot a felkészülés során - derült ki a MOB-nak az atlétikai és az íjászszövetséggel tartott olimpiai egyeztetése során.

A MOB 13 kérdéscsoportra várt tájékoztatást, amely a válogatott keretektől, s a felkészüléstől kezdve a kvalifikációs stratégián és a doppingellenes küzdelmen át a szövetség gazdasági helyzetére is kiterjedt. Kiderült, a helyzet az íjászoknál nem javult, hiszen amíg a nemzetközi élvonalhoz tartozók napi ötszáz-ezer lövéssel gyakorolnak a napi kétszeri edzés során, addig a magyarok heti három alkalommal ötven-száz ízben céloznak. Vánky Sebastian Zsolt elnök így fogalmazott:

"A nagyobb terheléshez, több időt igénylő edzések elvégzéséhez jobban motivált versenyzőkre van szükség, majd a létesítményhelyzet megoldása következhet. Lassan, lépésről lépésre kell haladnunk, s remélhetőleg sikerül kihasználni a fiatalok növekvő érdeklődését sportágunk iránt, s ezzel egyidőben az anyagi hátteret is biztosítanunk, mert jelenleg a legjobbak többsége is saját költségén vesz részt nemzetközi versenyeken, s legfeljebb az olimpiai szinthez közel állók költségeit tudjuk utólag megtéríteni."

A magyar atléták a tízpróbázó Zsivoczky Attila révén egy bronzérmet nyertek az idei világbajnokságon, de az utánpótlásversenyeken, így az Universiadén, az U23-as és a junior-Európa-bajnokságon, az ifjúsági világbajnokságon, valamint az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon remekeltek: öt első, hét második és nyolc harmadik helyezést szereztek.

Mérei László szakmai igazgató, aki saját kérésére szeptember 15-én megválik tisztségétől, annak a reményének adott hangot, hogy az Olimpiai csarnok lebontása után az ígért sátrat időben felállítják, hogy meglegyen a megfelelő téli edzéslehetőség, továbbá a Héraklész csillagprogramját mielőbb folytatják a huszadik életévüket betöltött versenyzők támogatásának érdekében.

A szövetség szakmai igazgatói, illetve szövetségi kapitányi tisztére kiírt pályázat eredményhirdetését Rábold Gusztáv elnök október elejére halasztotta, így csak az utolsó negyedévre alakulhat ki az atléták új, szakmai vezetőstábja. Az elnök egyben segítséget kért ahhoz, hogy a vidéki létesítmények felszereltsége javuljon, hiszen hiába épült Kaposvárott, Pécsett és Békéscsabán műanyagborítású pálya, versenyeket egyelőre nem tudnak rendezni.

Molnár Zoltán, a MOB ügyvezető igazgatója nyugtalanítónak nevezte, hogy az atléták olimpiai keretének tagjai továbbra sem jelentkeznek a Sportkórházban, a kötelező orvosi ellenőrző vizsgálatra, ezt máshol veszik igénybe. Egyértelműen leszögezte:

"Az olimpiai kerettagság nem kötelező, de kötelezettségekkel jár, amelyeket az aláírás előtt álló, háromoldalú szerződés alapján minden olimpiai kerettagnak vállalnia kell. Athéni tanulság, hogy a jövőben a legkisebb fegyelmezetlenségek sem maradhatnak következmények nélkül. A MASZ egyébként példamutató gondossággal, kiváló, más sportágak számára is alkalmazható tervet dolgozott ki a doppingellenes ellenőrzési és felvilágosító tevékenység rendezésére, aminek megvalósításához jelenleg négymillió forint sajnos még hiányzik."