Vágólapra másolva!
Monte-Carlóban a pénteken és szombaton sorra kerülő Világdöntővel gyakorlatilag befejeződik a szezon az atléták számára. A II. Lajos-stadionban három magyar induló lesz: női 3000 méter akadályon Tóth Lívia az 5., férfi diszkoszvetésben az olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltán a 6. helyen került be a fináléba, s női 5000 méteren Papp Krisztina is rajthoz állhat, bár az év során elért eredmények szerint ő csak 22. a hosszútávfutónők rangsorában.

A legjobb eredményeket pontértékre átszámítva előálló rangsor alapján a Világdöntőben az egyes versenyszámok 1-7. helyezettjei, valamint egy meghívott, gyakorlatilag azonban az első nyolc jogosult indulni, 1500 méteren és az ennél hosszabb távokon pedig tizenketten állhatnak rajthoz.

Mivel a nőknél Monte-Carlóban 3000 és 5000 méteren is versenyeznek, viszont itt nincs külön ranglista (mi több, még a 10 000 méteren elért eredmények is az egységesített hosszútávú-ragsorba számítanak bele), a mezőny kettéosztódott. Néhányan lemondták az indulást, ami az év vége felé nem meglepő, s így Papp Krisztina a 22. helyéről 5000 méteren a 9. helyen kvalifikálta magát a döntőbe.

Női 3000 méter akadályon Tóth Lívia az 5., férfi diszkoszvetésben Kővágó Zoltán a 6. helyen jutott be a döntőbe, úgy, hogy az év fő versenye, a világbajnokság egyiküknek sem sikerült. Az olimpiai ezüstérmes Kővágó Helsinkiben csak 7. lett, Tóth pedig előfutamában elesett, s nem került döntőbe. A vb után azonban megnyerte az Universiadét, az egész magyar küldöttség egyetlen aranyérmét szerezve Izmirben.

A világranglistán diszkoszvetésben Máté Gábor 11., Varga Roland 13., a nőknél gerelyhajításban Szabó Nikolett 14., távolugrásban Vaszi Tünde 16., rúdugrásban Molnár Krisztina 17. lett, de ők nem jutottak be a döntőbe. S ne feledjük, hogy Pars Krisztián múlt szombaton Szombathelyen a 4. helyen zárt a kalapácsvetés előrehozott Világdöntőjében, ahova az 5. helyen kvalifikálta magát.

A többpróbázók nem érdekeltek a Világdöntőben, de természetesen őket is rangsorolják: a vb-bronzérmes Zsivoczky Attila 4. lett, úgy, hogy a világbajnoki szereplését a vetélytársaival ellentétben érthetetlenül nem vették figyelembe; vélhetően hibáztak a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) statisztikusai...

A Világdöntőben a dobogósok 30 ezer, 20 ezer és 12 ezer dollárt, a további helyezetek hét-, öt-, négy-, három- és kétezret kapnak, 1500-on és hosszabb távokon a 9-12. helyezettek pedig ezret. S ha valaki világcsúcsot ér el, akkor az 100 ezer dolláros prémiumban részesül.

Erre a legnagyobb esélye az orosz Jelena Iszinbajevának van női rúdugrásban. Érdekesség, hogy a vb-n két aranyat szerző amerikai Justin Gatlin Monte-Carlóban nem a 100, hanem a 200 méteren indul, a Helsinkiben ugyancsak duplázó bahreini Rasid Ramzi pedig most az 1500 métert választotta a 800-zal szemben.

Az IAAF vezérkara szombaton a Világdöntő zárásaként kihirdeti, hogy ki lett az év atlétája.

Fábik Tibor