Vágólapra másolva!
A normál, vagyis 50 méteres medencében rendezett úszóversenyek idénye a montreali világbajnoksággal gyakorlatilag véget ért, így akár hivatalos összeurópai végeredménynek is tekinthető az a rangsor, amelynek abszolút éllovasa Cseh László, a 400 m vegyes vb-aranyérmese, Európa-csúcstartója.

A kontinentális szövetség (LEN) által közzétett lajstromban a Kőbánya SC klasszisa ráadásul nem csupán a számára vb-elsőséget hozó 4:09.63 perces idejével utasított maga mögé minden európai férfiúszót, hanem még az "ezüstérem" is az övé a ranglistán. Tudniillik az Európai Úszó Liga táblázata alapján - amely az időket ponttá konvertálja át, így összemérhetővé válnak a medencés teljesítmények - a 200 m vegyesen, ugyancsak a kanadai vb-n produkált, s ott ezüstöt, egyszersmind Európa-rekordot is érő 1:57.61 perce átszámítva a második legjobb európai eredménynek felel meg. Ha úgy tetszik: Cseh Lászlót kizárólag Cseh László tudta megelőzni 2005-ben!

Rajta kívül a 25 legjobbat sorba rendező élcsoportban nincs más magyar, a LEN számonkénti abszolút rangsorának tízes listáin azonban már fel-felbukkannak Cseh honfitársai is. Illetve legelébb is ő maga megint, hiszen a két vegyesszám mellett 100 m háton is ranglistavezető, amellett 200-on az 5., 50-en pedig a 8. Az európai "tízek" közé befért még Kerékjártó Tamás, aki 200 m vegyesen a 6., 400-on a 10., utóbbin azonban két magyar tini tehetség is beékelődött közé és Cseh közé: a budapesti ifjúsági Eb-n aranyérmes Verrasztó Dávid az 5., az ezüstérmes Kis Gergő pedig a 6. A 200 m mellen korosztályos Európa-bajnok Rácz Ákos a felnőttek között a kilencedik kedvenc számában.

A nőknél szerényebb a magyar sikeremberek nevét tartalmazó lista. Az abszolút legjobb 25-be ezúttal egyikük sem tudta beküzdeni magát, a tízes lajstromokon viszont azért akad belőlük is. A legelőkelőbb kontinentális helyezéssel a montreali felnőtt vb-t is megjárt, s ott két döntőbeli helyezéssel bemutatkozó ifi Európa-bajnok Jakabos Zsuzsanna büszkélkedhet, aki 400 m vegyesen - a "bronzos" Risztov Éva előtt - a második, 200 m vegyesen a 4., 200 m pillangón pedig az 5. Ez utóbbi számban a harmadik pozíciót foglalja el Boulsevicz Beatrix, ugyanitt Lipcsei Krisztina a 6., Risztov a 7.

Még két magyar szorított helyet magának a legjobb tíz között: az ifjúsági Európa-bajnok Hosszú Katinka 400 m vegyesen az 5., az olimpiai, világ- és Európa-bajnok mellúszó Kovács Ágnes pedig a jelenben hozzá a legközelebb álló 200 m vegyesen a kilencedik.

Az egyéni mellett váltóban hosszú idő után először lelhető fel magyar staféta is az élmezőnyben: a margitszigeti korosztályos Eb-n dobogós fiatalok Jakabos, Cseh-Németh Luca,Verrasztó Evelyn, Hosszú alkotta négyese a 7. a felnőttek között a 4x100 méteres gyorsváltóban, a Verrasztó, Pleszinger Petra, Hosszú, Jakabos összetételű kvartett pedig a 10. a 4x200 méteres női gyorsváltók összkontinentális rangsorában.