Vágólapra másolva!
Az argentínai San Luisban szeptember 27. és október 16. között megrendezésre kerülő világbajnokság résztvevőivel készült interjúkat hetente közli a nagy érdeklődéssel várt viadal sajtóközpontja. A nyolc résztvevő mindegyike ugyanarra a tíz kérdésre válaszol. Elsőként a világranglistán második Viswanathan Anandot faggatták, majd Lékó Péter következett a sorban. A bolgár Veszelin Topalov kissé szűkszavúan válaszolt.

Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand a világbajnokság doyenje, 1969. december 11-én született Madrasban. Hatéves korában édesanyjától tanult meg sakkozni, már kora gyermekkorában kitűnt azzal, hogy hihetetlenül gyorsan játszotta a partikat. "Villámkezű Vishy" első szenzációs tornagyőzelmét 1991-ben Reggio Emiliában aratta, Kaszparovot és Karpovot is legyőzve végzett az élen. 1995-ben a PCA világbajnoki címért mérkőzött meg Garri Kaszparovval, vereséget szenvedett. A FIDE kieséses rendszerű világbajnokságán 1998-ban Anatolij Karpovval vívta a döntőt, 3-3 után a rájátszásban a rapid partikban kapott ki. Két évvel később a spanyol Alekszej Shirov elleni győzelemmel lett világelső. A moszkvai vb-n az elődöntőben nem bírt az ukrán Vaszilij Ivancsukkal, négy év után van esélye ismét a cím elhódításáért játszania.

"Nagyon fontos verseny lesz. Úgy gondolom, hogy valamennyien bevetjük az előkészített lövegeket. Rövidesen elkezdem a konkrét edzéseket. Ez egy kétfordulós verseny, ahol minden fordulónak fokozott a jelentősége" - mondta Anand. Az exvilágbajnok véleménye szerint a nagymesterekre kimerítő, idegölő, izgalmas, türelmet és kitartást igénylő küzdelem vár, a sikerhez sok szerencsére is szükség van.

Anand úgy ítélte meg, hogy hét nagyon erős ellenfél vár rá, nem szívesen nevez meg esélyest. A mainzi rapid páros mérkőzés után kezdi meg a felkészülést, amelynek a pszichológia is fontos része lesz. Szeretne százszázalékos teljesítményt nyújtani, de ezt valamennyien tervezik. Fontosnak nevezte, hogy fontos megnyitáselméleti újítások is a tarsolyban legyenek.

"Oly sokszor megmérkőztünk már egymással a különböző versenyeken. De most a cím megsokszorozza a tétet. Ez növelheti a dinamikát és a feszültséget, ami döntő tényező lehet" - vélekedett Anand. Az indiai szupersztár 1994-ben játszott Buenos Aires-ben, kevés ideje volt, hogy a fővárost megismerje. Argentínáról a tangó, Patagónia jut eszébe.

A július 1-től hivatalos világranglistán Anandhoz hasonlóan a bolgár Veszelin Topalovnak is 2788 Élő-pontja van. Topalov 1975. március 15-én született. Az idei linaresi szuperverseny utolsó fordulójában legyőzte Kaszparovot, és holtversenyben végzett vele az első helyen. A szófiai tornagyőzelemmel bizonyította jó formáját, Argentínában a célja a végső győzelem.

"Első alkalom, hogy a világ legjobb nyolc sakkozója egymás között döntheti el, hogy ki a legjobb, bárki nyerhet" - mondta Topalov. Agresszív sakkstílusának megfelelően egy pillanatra sem titkolta, hogy eddigi legfontosabb versenyére készül, és célja a világbajnoki cím megszerzése. Igazságosnak tartja a lebonyolítást, a kétfordulós tornát. Kevesebb szerepe van a szerencsének, a győztes igazi világbajnok lesz. Nem akarta felfedni felkészülésének titkait, hosszú ideig és keményen készül a megméretésre, a viadalon pedig a maximumot szeretné nyújtani. Azt jósolja, hogy a sakkrajongóknak nagy élmény lesz a legjobbak küzdelme. Argentínáról elsősorban Madonna és a labdarúgás jut eszébe.

Verőci Zsuzsa