Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szeretné, ha 2007-től nem két-, hanem négyéves eltiltást kapnának azok a sportolók, akik első ízben "minősített" módon követnének el doppingvétséget.

Az IAAF 1997-ig alkalmazta a négyéves szankciót, és akkor tért rá a jelenleg érvényes 24 hónapos büntetésre. A második lebukás már örökös eltiltást von maga után. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexe egyébként e lépcsőzetességet tekinti irányadónak.

A minősített eset főleg a "kemény" doppingnak számító szteroidok szedésére vonatkozna. Az Egyesült Államok Atlétikai Szövetsége az IAAF helsinki kongresszusán egyből életfogytig tartó eltiltást javasolt szteroid használatakor, azonban az IAAF-nek a négyéves eltiltásra szóló törekvése miatt inkább visszavonta e javaslatot.

A szövetség kongresszusa elutasította azt a kenyai és eritreai javaslatot, amely alapján a jövőben a versenyzőknek nem három, hanem hat évet kellett volna várniuk, hogy új országuk színeiben szerepelhessenek.

"Az atlétákat merő árucikké alacsonyítjuk le. Ennek gátat kell szabni!" - fogalmazott Beyene Russom Habia, az IAAF kongresszusának eritreai tagja még a voksolás előtt.

A tanácsülési szavazáson 90-80, a kongresszusban viszont már 133-42 arányban azok győztek, akik az április 11-ei dohai egyeztetésen a hároméves várakozási időt részesítették előnyben. A küldöttek most végül ezt a javaslatot szentesítették.

A döntés így is szigorítja az országváltást. A három év várakozási idő attól a naptól számít, amikor az atléta megkapta új hazája állampolgárságát. Hasonló esetben eddig - ha a két érintett szövetség megegyezett egymással - mindössze egy évet kellett kihagynia a versenyzőnek, s ez az időszak a "régi" ország színeiben történt utolsó fellépésétől datálódott.

A szabályváltoztatást elsősorban a kenyai atléták "átigazolása" indokolta, az afrikai ország futói ugyanis előszeretettel választották új hazájuknak a közel-keleti olajnagyhatalmak egyikét. A kenyai Stephen Cherono például 2003. augusztus 9-én kapta meg a katari állampolgárságot, kilenc nap múlva pedig már Saif Saaeed Shaheen néven ázsiai rekordot állított fel 3000 m akadályon (8:02.48 p), majd augusztus 26-án világbajnoki címet szerzett ebben a számban Párizsban. A 22 éves futónak állítólag élete végéig havi 1000 dolláros fizetést ígért a váltásért a katari szövetség.