Vágólapra másolva!
Pénteken utazik Tallinnba, Észtország fővárosába, a junior Európa-bajnokságra a magyar ökölvívó-válogatott. A tizenegy súlycsoportból kilencben lépnek szorítóba legjobbjaink, de tíz is lehetett volna az a kilenc, ha a 75 kilós reménység, Kállai Albert nem betegszik meg. A csapat id. Balzsay Károly, a felnőttek szövetségi kapitánya vezetésével edzőtáborozott három hétig Tatán, s amint a szakvezető elmondta, két-három érem megszerzése korántsem kizárt.

Az Európa-bajnokság küzdelmei vasárnap kezdődnek, a döntőket jövő szombaton rendezik, remélhetőleg magyar szereplőkkel. A viadal technikai delegátusa dr. Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke, az EABA (Európai Amatőr Ökölvívó Szövetség) alelnöke.

Az Európa-bajnokság magyar résztvevői:
48 kg: Szalai Gergő (Vasas-Rica Hungária)
51 kg: Kalucza Norbert (DVSC-Pikoló)
54 kg: Hódosi Zsolt (Kőszeg)
57 kg: Kemény János (Haladás VSE)
60 kg: Nemes Erik (Kőszeg)
64 kg: Bacskai Balázs (Vasas-Rica Hungária)
69 kg: Harcsa Norbert (Vasas-Rica Hungária)
81 kg: Engi András (MTK)
91 kg: Lakatos Márk (Vasas-Rica Hungária)

"A közelmúltban a román válogatott ellen idegenben aratott kettős győzelmünk jócskán megnövelte a fiúk önbizalmát, s ebben a korosztályban, melyben azok indulhatnak, akik 1986. július 31. után születtek, rengeteget jelent a bátorság" - kezdte az esélylatolgatást Balzsay mester.

A szövetségi kapitány szerint az 51 kilós Kalucza Norbert nagy tehetség, s a 64 kilós Bacskai Balázs is sokra viheti, ha édesapja, a Vasas vezetőedzője, Bacskai Imre, aki a válogatott egyik edzőjeként ott lesz Tallinnban, nem rak túlságosan nagy terhet csemetéje vállaira.

A 91 kg-os súlycsoportban induló Lakatos Márk neve ismerősen csenghet, s nem véletlenül: a Vasas-Rica Hungária nehézsúlyú ökölvívója az egy hónapja Siófokon kadett Eb-t nyert Lakatos Péter testvérbátyja. Márk hasonlóan tehetséges, mint öccse, s ha nem száll inába a bátorság, akkor sokra is viheti.

Márkot egyébként épp a napokban vették fel a Testnevelési Egyetem menedzserképző szakára. Az egyetlen igazán "lyukas" súlycsoport a szupernehéz, sajnos, plusz 91 kilóban régóta nincs igazán sokra hívatott magyar öklöző.

Ch. Gáll András