Vágólapra másolva!
Remek győzelemmel kezdte meg dortmundi szereplését Lékó Péter. Nagymesterünk ellen a holland Loek Van Wely a szicíliai védelemben korai tisztáldozatra kényszerült, anyagi előnyét Péter jó technikával érvényesítette. Vereséggel rajtolt az első számú esélyesnek kikiáltott Veszelin Topalov, a bolgár sakkozó orosz huszárjátéka zátonyra futott az angol Michael Adams stratégiájával szemben. Békés döntetlen született Vlagyimir Kramnyik és Peter Szvidler partijában. A dán Peter-Heine Nielsen tisztáldozattal győzött a francia Etienne Bacrot ellen, Arkadij Naiditsch királyszárnyi akciója gyors nyeréshez vezetett, Emil Szutovszkij rosszul értékelt. Lékó a második játéknapon Adams ellen a világos bábukat vezeti.

A világossal játszók nagy fölényének jegyében zajlott a dortmundi 19-es kategóriájú szuperverseny első fordulója. Lékó Péter önbizalmat növelő, remek győzelemmel kezdte meg a 10 résztvevős, körmérkőzéses tornát. Nagymesterünk mérlege eddig is igen kedvező volt a holland Loek Van Welyvel szemben, a 25 partijukból 12 győzelem mellett csak egyetlen vereséget szenvedett.

Péter számára nagyon fontos volt, hogy nyeréssel rajtolt, hiszen a linaresi versenyen elért 12 döntetlene után sokan bírálták békülékenységéért, hiányolták a kockázatvállalást játékából. Lékó gyengébb teljesítményének okaként a fáradtságot, a fásultságot jelölte meg.

Helyesen döntött, amikor kihagyta a szófiai szuperversenyt, a pihenés, feltöltődés, a készülés, a miskolci rapid párosmérkőzése Michael Adams ellen jó program volt, és fokozott sakkéhséggel várhatta az argentínai világbajnokság előtti utolsó tornáját. Péter edzőjével, szekundánsával, Arshak Petroszjannal a felkészüléskor jó érzékkel határozta el, hogy a szicíliai védelem Rossolimo változatában veszi fel a küzdelmet a holland sakkozóval szemben, Van Wely a Szvesnyikov változat elkötelezett híve.

A 13.Fxf4-es folytatást készítették elő, a 14.Fg3 lépés meglepte a holland sakkozót. Az elképzelés remekül bevált, Van Wely már a 17. lépésben tisztáldozatra kényszerült. A holland nagymester három gyalogot kapott ellenértékként, de Lékó lépésről lépésre erősítette állását, majd ellenfele hibáját kihasználva rabolt egy gyalogot, és az anyagi előny érvényesítése már könnyű technikai feladat volt.

Az első játéknapon két rangadót játszottak, Vlagyimir Kramnyik és Peter Szvidler partija kommentárt nem igényel. Michael Adams és Veszelin Topalov érdekes küzdelmet vívott. Az orosz huszárjátékban az angol nagymester ritkább folytatást választott, unalmasnak is nevezhető változatot, ahol világos őrzi kis előnyét, s igaza lett. A bonyolult állásokat előszeretettel vállaló bolgár sakkozó védekezésre kényszerült.

A sötéten mozgó futók közti különbség, a h5-ön gyalognyeréssel eltévedt futó szerencsétlen helyzete egyre nagyobb világos előnyhöz vezetett, a sorozatos cserék pedig döntő fölényhez. Adams visszavágott a linaresi és a szófiai tornákon elszenvedett két vereségéért, s javított a statisztikán: a 34 partijukból 11. győzelmét aratta, ezzel szemben Topalov csak hétszer tudta angol ellenfelét feladásra kényszeríteni.

A paksi Marx György emlékversenyen Emil Szutovszkij messze a várakozás alatt szerepelt, legmagasabb értékszámú versenyzőként utolsó lett. Támadott, áldozott, de pontatlanul számolt, sorban bukta el a játszmákat. Úgy tűnik, hogy nem sokat javult formája, a Szvesnyikov változatban erőltette a támadást, a 19 éves német nagymester, Arkadij Naiditsch akciója gyors sikerhez vezetett.

Értékes győzelmet aratott a dán Peter-Heine Nielsen. A francia ranglistavezető, a 22 éves Etienne Bacrot kedvenc szláv védelmét játszotta meg, kereste a bonyodalmakat, átmeneti tisztáldozatát Nielsen nem fogadhatta el. A dán azonban pontosan hárította a fenyegetéseket, majd a világos huszárok ellentámadásba lendültek. A játszmát látványos, a sötét királyállást szétromboló tisztáldozat fejezte be.

Az első forduló eredményei:
Lékó Péter (2763) - Van Wely (holland, 2674) 1 - 0
Adams (angol, 2719) - Topalov (bolgár, 2788) 1 - 0
Naiditsch (német, 2612) - Szutovszkij (izraeli, 2674) 1 - 0
Kramnyik (orosz, 2744) - Szvidler (orosz, 2738) döntetlen
Nielsen (dán, 2668) - Bacrot (francia, 2729) 1 - 0

A verseny táblázata

1. Lékó Pétermagyar2763

1

2.Forrás: [origo] Michael Adamsangol2719

1

3.Forrás: [origo] Arkadij Naiditschnémet2612

1

4. Vlagyimir Kramnyikorosz2744

0,5

5.Forrás: [origo] Peter Heine Nielsendán2668

1

6.Forrás: [origo] Etienne Bacrotfrancia2729

0

7. Peter Szvidlerorosz2738

0,5

8.Forrás: [origo] Emil Sztovszkijizraeli2674

0

9. Veszelin Topalovbolgár2788

0

10.Forrás: [origo] Loek Van Welyholland2655

0



A 2. forduló párosítása:
Van Wely - Bacrot
Topalov - Naiditsch
Szutovszkij - Kramnyik
Szvidler - Nielsen
Lékó Péter - Adams