Vágólapra másolva!
Thomas "Tommy" Hearns az egyetemes ökölvívás történetének egyik legnagyobb alakja. A most 46 éves detroiti "Hitman" - Verőember - öt súlycsoportban hat világbajnoki övet szerzett, s most, 25 évvel első vb-címe kiharcolása után újból a szorítóba kíván lépni. A legendás amerikai öt évvel azt követően, hogy eddigi utolsó meccsét 2000. április 8-án, Detroitban kénytelen volt feladni térdsérülés miatt Uriah Grant ellen, gőzerővel halad a nagy visszatérés felé. Már csupán a konkrét időpont és az ellenfél személye ismeretlen.

"Újra ég bennem a tűz, nincs más választásom, mint megint a szorítóba lépni, és megpróbálni a világbajnoki övért harcba szállni. Belső kényszer hajt, hiába is próbálnak egyesek lebeszélni" - nyilatkozta Hearns a USA Today-nek.

Egyelőre csak az a biztos, hogy Hearns (59 győzelem, 5 vereség, 1 döntetlen, 46 KO-val) ugyanazon a napon és ugyanabban a programban fog bokszolni, mint 26 éves fia, Ronald, aki a középsúlyban próbálkozik, eddig veretlenül, 6/0-s mérleggel.

"Nagyon bízom magamban. De azt is tudom, hogy legalább 120 százalékot kell produkálnom a siker érdekében" - folytatta Hearns.

A veterán annak ellenére lép szorítóba, hogy régi kedves menedzsere és edzője, Emanuel Steward óva inti: ne tegye kockára két és fél évtized alatt kivívott hírnevét. Hearnst most bátyja, Billy és Henry Hill készíti fel. Hearnsnek 2002-ben már majdnem összejött egy visszatérés, de akkor kijelölt ellenfele, Thomas Reid az utolsó pillanatban megbetegedett.
Hearns most valószínűleg 81 kilóban (cirkálósúly) tér vissza, de később le akar menni a félnehézbe (78,5 kiló) vagy a nagyközépsúlyba (75,5 kg).

Augusztus 2-án lesz a negyedszázados jubileuma annak, hogy Hearns a Joe Louis Arenában a második menetben kiütötte Pipino Cuevast, s ezzel megszerezte első világbajnoki címét, a WBA váltósúlyú koronáját.

1981. szeptember 16-án, a Las Vegas-i Caesar's Palace szabadtéri ringjében létre jött a várva várt nagy találkozó az olimpiai bajnok Sugar Ray Leonarddal. Hearns 12 meneten keresztül dominált, de a tizenharmadikra elfáradt, Leonard leütötte, és győzött.

A magas termetű Hearns ezután felment nagyváltósúlyba, s ott a Wilfred Benitez elleni pontozásos győzelemmel megszerezte a világbajnoki címet.

1984-ig kellett várni az újabb történelmi összecsapásig, ekkor a panamai Roberto Duran, a "Sziklaöklű" volt az ellenfél, még mindig nagyváltóban. És Hearns a második menetben kiütötte a legendás verekedőt.

1985-ben megint Hearnsre figyelt a bokszvilág, egészen pontosan a Marvin Hagler-Thomas Hearns összecsapásra, immár középsúlyban. "Marvelous" Hagler volt a címvédő, de Hearns a tizedik másodpercben leütötte ellenfelét! Hearns tovább hajszolta az erősen vérző Haglert, aki azonban a harmadik menetben elkapta egy sorozattal a kihívót, akit kiszámoltak. Hearns elszenvedte karrierje második vereségét.

1989. június 12-én összejött a második Leonard-Hearns meccs, ezúttal középsúlyban. Hearns kétszer is leütötte Leonardot, végig jobb volt, de a sportág történelmének egyik legnagyobb csalásával döntetlenre hozták ki a meccset, s ezzel Leonard maradt a világbajnok.

Hearns azonban folytatta, most már félnehézsúlyban, és az év legnagyobb meglepetését okozva 1991-ben megverte az addig veretlen, 30/0-s mérleggel álló Virgil Hillt, s ezzel ötödik súlycsoportjában is világbajnok lett - korábban erre csak a legendás Sugar Ray Robinson volt képes.

Hearns világbajnoki címei
WBA váltósúlyú cím: 1980-81
WBC nagyváltósúlyú cím: 1982-86
WBC félnehézsúlyú cím: 1987
WBC középsúlyú cím: 1988
WBA félnehézsúlyú cím: 1991-92
WBO nagyközépsúlyú cím: 1988-1990.

Ch. Gáll András