Vágólapra másolva!
Szombaton száz naphoz érkezik a visszaszámlálás a budapesti birkózó világbajnokság előtt, amelyet szeptember 26-től október 2-ig rendeznek meg a Papp László Sportarénában, kötött- és szabadfogásban, valamint a női szakágban. A felkészülés során komoly gondot jelent, hogy a nemzetközi szövetség az olimpia után többször is módosította a szabályokat. Bár az utolsó változtatás számunkra kedvező: az eltörölt "parterhelyzet" (amikor a passzív birkózót térdelőhelyzetbe küldik) újra létjogosultságot kapott.

Olyannyira, hogy kötelező lett: a kétperces menetek immár egy perc állásból induló birkózásból, valamint kétszer harmincmásodperces parterhelyzetből állnak. Egy perc elteltével az a versenyző kerül felülre, aki már szerzett pontot, egyébként sorsolás dönt.

Fél perc után pedig helyet cserélnek. Ha valamelyik versenyző tusveszélyes helyzetbe kerül, akkor a mérkőzésvezető nem állítja meg a küzdelmet, s elmarad a parterhelyzet. Mint ismert, az olimpia óta a leglényegesebb szabályváltozás az, hogy a mérkőzések háromszor kétperces menetekből állnak, s az a birkózó győz, aki két menetet megnyer.

- Sok versenyzőnk nehezményezte, hogy a nemzetközi szövetség eltörölte a parterhelyzetet. Azáltal, hogy újra visszakerült a szabálykönyvbe, jól jártunk?- kérdeztük Komáromi Tibort, a kötöttfogásúak szövetségi kapitányát.
- Deák Bárdos Misi és Füredy Levente mindenképpen jól járt, de Majoros Pisti is, annak ellenére, hogy ő állásból is erős. Összességében azonban a volt szovjet utódállambeli birkózók jártak a legjobban.

- Mennyire tudnak alkalmazkodni az állandó szabályváltozásokhoz?
- Idén már harmadszorra változtattak a szabályon, és ezek a módosítások rettentően megzavarták a versenyzőket. De persze nekünk, edzőknek is fáj a fejünk, lassan már éjjel-nappal szabálykönyvekkel járkálunk...

- Utoljára 1991-ben nyertünk vb-aranyat. Most nyerünk?
- Abban bízom, hogy kettőt is. Majoros Pistinek, Bárdosi Sanyinak, Berzicza Tominak és Deák Bárdos Misinek is van esélye az aranyra, s Füredy Levit is dobogóra várom.

- De Bárdosi és Berzicza közül csak egyikük indulhat!
- Így igaz, s az, hogy 84 kg-ban melyikük lép majd szőnyegre, az előttünk álló három nemzetközi versenyen dől el. Jövő héten megyünk Dortmundba, utána jön a Román Nagydíj, majd pedig Lengyelországban a Pytlasinski-emlékverseny.

Fábik Tibor