Vágólapra másolva!
A Statisztika női asztalitenisz-csapata vasárnap 38. alkalommal nyerte meg a magyar bajnokságot, s 1968 óta megszakítás nélkül ül a trónon. Ám ezúttal a Postás majdnem lebillentette onnan; a Marczibányi tériek az első találkozót elveszítették, s rendkívüli izgalmak közepette nyerték meg a döntőt (7:10, 10:7, 10:8). Mindez s természetesen az elvesztett BEK-döntő is terítékre került a Központi Statisztikai Hivatalban (KSH) csütörtökön rendezett díjkiosztón.

Balogh Miklós, a KSH sportot felügyelő elnökhelyettese, a Statisztika sportköri elnöke leszögezte, hogy a csapat sikeres évet zárt, azzal együtt, hogy a BEK-döntőre megnyerésére is jó esélye volt. A csapat két világklasszisa, a horvát állampolgárságú Boros Tamara (jelenleg 6. a világranglistán) és a szingapúri Li Jia-vej (8.) jövőre is a Statisztikát erősíti, amely az új lebonyolítású Bajnokok Ligájában felveszi a kesztyűt az európai élgárdákkal, de az elkövetkezendő években inkább már az utánpótlás nevelést helyezi előtérbe. S az alap itt is megvan, hiszen a Statisztika nem csak a felnőttek között, hanem az újonc, a serdülő és ifjúsági kategóriában is szállítja a bajnoki címeket.

Az idén nyert serlegeket Juhos József, a Magyar Asztalitenisz Szövetség technikai igazgatója az ünnepség keretében adta át. Juhos egyúttal bejelentette, hogy a férfiválogatott kapitánya a 2008-as pekingi olimpia végéig Harczi Zsolt marad, a nőknél pedig Téglás Péter váltja a távozó Tarján Andrást.

- Gondolta, hogy ilyen nehéz dolguk lesz a döntőben? - kérdeztük Fülöp Istvánt, a Statisztika vezetőedzőjét.
- Arra mindenképpen számítottam, hogy ez nem lesz olyan sima döntő, mint amilyeneket az elmúlt években megszokhattunk, hiszen a Postás nagyon jól erősített, s bevallottan a hegemóniánk megtörésére készült. Azzal is tisztában voltam, hogy az ellenfelünknél Éllő Vivien és Lovas Petra hatványozottan bizonyítani akar, hiszen egykor ők is statisztikások voltak. De megmondom őszintén, mindezek ellenére úgy gondoltam, hogy már az első meccset is meg tudjuk nyerni.

- Miért nem tudták? Mert ugyan a Postás tényleg erős csapat, nem véletlenül nyerte meg az ETTU-kupát, de ha összehasonlítjuk a két együttes légiósainak, illetve a magyar játékosainak világranglistás helyezéseit, mindkét esetben a Statisztika áll jobban.
- Ez így igaz. És éppen ez a tény adhatott a mieinknek az indokoltnál nagyobb megnyugvást, hogy ilyen erős csapattal nem veszíthetünk. Mert igazából azon az elvesztett első meccsen sem a játékkal volt a gond, hanem a fejekben kellett rendet tenni.

- Hogyan sikerült?
- Rengeteget beszélgettünk, a hozzáállásról s arról is, hogy mennyire fontos számunkra ez a mostani bajnokság. Ezek nem voltak könnyű napok, nagyon mélyről kellett visszajönnünk. De szerencsére sikerült, s a második meccstől kezdve ez már egy másik Statisztika volt.

- Érzelmileg nagyon fontos volt, hogy nyerjenek, de mennyire volt az anyagi szempontokból?
- Ebből a szempontból is fontos volt. Nem rokkantunk volna bele, ha elveszítjük a döntőt, de érzékenyen érintett volna. Klasszis játékosaink vannak, több főállású edző dolgozik nálunk, és rengeteg gyerekkel foglalkozunk - ha kikaptunk volna, akkor valahol biztosan meg kellett volna húznunk a nadrágszíjat.

- Jövőre a BEK helyett Bajnokok Ligája lesz. Mi a rendszer lényege?
- Nyolc csapat két négyes csoportban körmérkőzéses lebonyolításban küzd egymással, utána jönnek az elődöntők, majd a döntő. Mindez azt jelenti, hogy az eddigihez képest több mérkőzést kell vívni, és itt már biztosan nem lesz könnyű ellenfél.

- És a jövő évi bajnoki döntőben is ugyanilyen nehéz dolguk lesz, mint idén volt?
- Az mindenképpen a javunkra szól majd, hogy Boros Tamara, Li Jia-vej és Fazekas Mária nem lesznek olyan terhelésnek kitéve, mint most voltak az olimpiai felkészülés miatt. Szóval, bízom benne, hogy jövőre könnyebben nyerünk.

Fábik Tibor