Vágólapra másolva!
A szófiai szuperverseny kilencedik fordulójában Veszelin Topalov remek tisztáldozatos támadással legyőzte holtversenyes társát, Ruszlan Ponomarjovot. A bolgár nagymester a második félidőben már harmadszor nyert, és az utolsó játéknap előtt félpontos előnnyel vezet a Michael Adams ellen győztes Viswanathan Anand előtt. Polgár Judit világossal remizett az orosz világbajnok Vlagyimir Kramnyikkal. Az orosz huszárjátékban sorozatos cserékkel egyszerűsödött le a pozíció. Vasárnap Judit az indiai exvilágbajnokkal szemben a sötét bábukat vezeti.

A Grand Hotel Szófiában zajló 20-as kategóriájú szuperverseny kilencedik fordulójában ismét remekelt Veszelin Topalov. A bolgárok legjobbja, a világranglista harmadik helyezettje ritkán látható változattal lepte meg Ruszlan Ponomarjovot. Az ukrán exvilágbajnok királyállásában gyorsan meggyengültek a világos mezők, és ezt Topalov lendületes támadással használta ki. Bevezetésként látványos tisztáldozattal rombolta szét a gyalogszerkezetet, majd a világos tisztek tökéletes összjátéka bontakozott ki. A sötét király menekülésre kényszerült, de a vezérszárnyon utolérte a végzet.

A klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik a tornán kétszer érzékeny vereséget szenvedett az orosz huszárjátékban. Polgár Judit ellen ismét megjátszotta, láthatóan döntetlent szeretett volna kicsiholni. Nagymesternőnk a 16.Fd3-as varira szavazott, Kramnyik gyorsan feloldotta a feszültséget, sorozatos cseréket kényszerített ki, a döntetlen elkerülhetetlenné vált. Ismét nagyot hibázott Michael Adams. Az angol nagymester kecsegtető állást bukott el Viswanathan Ananddal szemben. Futója kelepcébe került, a kényszerű tisztáldozat nem vezetett örökös sakkhoz. Anand a győzelemmel feljött a második helyre. Izgalmas párharcokat ígér az emlékezetes torna utolsó fordulója, Judit sötét lesz Anand ellen, a versenyben vezető Topalov is feketével küzd meg Kramnyikkal.

A 9. forduló eredményei:
Topalov (bolgár, 2778) - Ponomarjov (ukrán, 2695) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 30)
Polgár Judit (2732) - Kramnyik (orosz, 2753) döntetlen (Orosz huszárjáték, 44)
Adams (angol, 2737) - Anand (indiai, 2785) 0 - 1 (Orosz huszárjáték, 60)

A verseny állása:
1. Veszelin Topalov 5,5 pont
2. Viswanathan Anand 5
3-4. Polgár Judit és Ruszlan Ponomarjov 4,5
5. Vlagyimir Kramnyik 4
6. Michael Adams 3,5

A verseny táblázata

Kramnyik (orosz)

2753

=

0

1

=

1

0

=

=

0

Anand (indiai)

2785

=

=

=

=

=

1

1

0

=

Adams (angol)

2737

1

=

=

=

=

=

0

0

0

Polgár

2732

0

=

=

=

=

=

1

=

=

Topalov (bolgár)

2778

=

=

=

=

0

1

1

=

1

Ponomarjov (ukrán)

2695

0

=

=

=

1

1

=

=

0


Az utolsó forduló párosítása: