Vágólapra másolva!
A kolumbiai Ivan Parra nyerte az országúti kerékpáros Pro Tour-sorozathoz tartozó Giro d'Italia öt kemény emelkedővel nehezített 13. szakaszát, amelyen az olasz Paolo Savoldelli összetettben letaszította az élről honfitársát, Ivan Bassót.

A nagy hegyek láttán három kiváló sprinter is visszalépett a szakasz előtt. Az ausztrál Stuart O'Grady (Cofidis) és Baden Cooke (Francaise des Jeux), valamint Bodrogi László klubtársa, az észt Jaan Kirsipuu (Crédit Agricole) szintén befejezte a viadalt.

Azonban nem csak a sík terepen vitézkedők, hanem az összetettben most rosszul állók, ám a korábbi években remeklők is csomagolnak. Köztük van a 2000-ben győztes olasz Stefano Garzelli (Liquigas), aki az első helyen álló Ivan Bassótól (CSC) 7 perc 40 másodpercre lemaradva a 17. volt az etap előtt.

A viadal idei legnehezebbnek tartott, 218 km-es etapján már az elején egy nagyobb boly szakadt el a mezőnytől. A szökevényekkel tartott Parra is, aki remek versenyzéssel nyerte meg a szakaszt.

Az élen haladókkal mitsem törődve, a fő mezőnyben sokáig egymásra figyeltek a "nagyok", s az utolsó hegyig szinte végig együtt haladtak. Egy-két korábbi támadás során ugyan már érzékelhető volt a két nappal korábban remeklő Bassón, hogy nincs a legjobb állapotban, a záró kaptatón azonban végképp képtelen volt az összetettben második Savoldellivel tartani a lépést, sőt a harmadik Di Luca és a negyedik Simoni is könnyedén hagyta le. A célba Savoldellitől 1:07 perccel később ért be, így át kellett adnia a rózsaszín trikót riválisának.

13. szakasz, Mezzocorona-Ortisei/St. Ulrich, 218 km:
1. Ivan Parra (kolumbiai, Colombia-Selle Italia) 6:31:35 ó
2. Juan Manuel Garate (spanyol, Saunier Duval) 23 mp hátrány
3. Jose Rujano (venezuelai, Colombia-Selle Italia) azonos idővel
4. Pietro Caucchioli (olasz, Credit Agricole) 27 mp h.
5. Tadej Valjavec (szlovén, Phonak) 1:45 p hátrány
6. Matthias Kessler (német, T-Mobile) 2:57 p h.
...
9. Paolo Savoldelli (olasz, Discovery) 4:00 p h.
...
10. Gilberto Simoni (olasz, Lampre) 4:07 p h.
...
11. Danilo Di Luca (olasz, Liquigas-Bianchi) a.i.
...
21. Ivan Basso (olasz, Team CSC) 5:08 p h.

Az összetettben (rózsaszín trikó):
1. Savoldelli 60:31:12 ó
2. Basso 50 mp h.
3. Di Luca 53 mp h.
4. Simoni 2:16 p h.
5. Juan Manuel Garate (spanyol, Saunier Duval) 2:39 p h.
6. Caucchioli 3:25 p h.

Vasárnap az Egna/Neumarkt és Livigno közötti 210 km-es szakasz vár a mezőnyre.