Vágólapra másolva!
Szófiában, a Mobiltel szuperversenyének hatodik fordulójában a világossal játszók nyertek. Polgár Judit az angol Michael Adams ellen győzött. Az orosz huszárjátékban Adams megnyitási újítást vetett be. Judit a bonyolult középjátékban remekül használta ki ellenfele tévedését, átvette a kezdeményezést, gyalogot nyert és érvényesítette előnyét. Öt döntetlen után kikapott Viswanathan Anand. A bolgár Veszelin Topalov tisztáldozatos "házielemzéssel" okozott keserű perceket az indiai exvilágbajnoknak, aki nem tudta megmenteni a partit. Vlagyimir Kramnyik is tisztet áldozott, de ez korántsem bizonyult jó döntésnek, Ruszlan Ponomarjov nyert, és félpontos előnnyel vezet. A hetedik játéknapon Judit az éllovas ukrán exvilágbajnokkal küzd meg.

A keddi szabadnap után három világossal aratott győzelemmel kezdődött meg a 20-as kategóriájú, 2747-es Élő-átlagú szuperverseny második félideje. Polgár Judit az orosz huszárjátékban újítást előkészített Michael Adamsszel vette fel a küzdelmet, és nagy csatában nyert. Az angolok legjobbja túlértékelte esélyét, királyszárnyi akcióját egy fontos közbeiktatott lépéssel nagymesternőnk keresztezte, visszavágott és a lebonyolításban gyalogot nyert. A végjátékban a huszár erősebb figura volt, mint Adams futója, a világos király gyorsan játékba avatkozott, és Adams az 52. lépésben kapitulációra kényszerült.

Elvesztette veretlenségét Viswanathan Anand is. Az indiai exvilágbajnokot meglepte Veszelin Topalov egy gondosan előkészített "házielemzéssel", tisztet áldozott. Anand hiába tűnődött sokat, búvóhelyétől megfosztott királya nem talált védelmet. Topalov alighanem gyorsabban is nyerhetett volna, de végjátékra való lebonyolítása, a két tisztjének összjátéka méltán érdemelt elismerést.

Másodszor kapott ki Vlagyimir Kramnyik. Nem éppen jó hírű változatot játszott meg Ruszlan Ponomarjovnak, tisztet áldozott, de az ukrán exvilágbajnok gondosan hárította a látszatfenyegetéseket, anyagi előnyét magabiztosan érvényesítette, visszavágott az első körben elszenvedett vereségéért.

A 6. forduló eredményei:
Ponomarjov (ukrán, 2695) - Kramnyik (orosz, 2753) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 45)
Topalov (bolgár, 2778) - Anand (indiai, 2785) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 52)
Polgár Judit (2732) - Adams (angol, 2737) 1 - 0 (Orosz huszárjáték, 52)

A verseny állása:
1. Ruszlan Ponomarjov 3,5 pont
2-5. Polgár Judit, Michael Adams, Vlagyimir Kramnyik és Veszelin Topalov 3
6. Viswanathan Anand 2,5

A verseny táblázata

Kramnyik (orosz)

2753

=

0

1

=

1

0

Anand (indiai)

2785

=

=

=

=

=

0

Adams (angol)

2737

1

=

=

=

=

0

Polgár

2732

0

=

=

=

=

1

Topalov (bolgár)

2778

=

=

=

=

0

1

Ponomarjov (ukrán)

2695

0

=

=

=

1

1



A 7. forduló párosítása:
Polgár Judit - Ponomarjov
Adams - Topalov
Anand - Kramnyik