Vágólapra másolva!
Kazincbarcikán, az 55. férfi sakbajnokság hetedik fordulójában Gyimesi Zoltán világossal legyőzte Portisch Lajost, és előnye egy pontra nőtt. Az éllovas hosszasan manőverezett kicsit kedvezőbb állásában, majd vezérvégjátékra egyszerűsített, ahol a kilencszeres bajnok Portisch remiesélyt szalasztott el, elvesztette veretlenségét. Berkes Ferenc megszerezte második győzelmét, és holtversenyben második Almási Zoltán társaságában.

A hatodik forduló öt remije után a hetedik játéknapon négy játszma is eldőlt, izgalmasnak ígérkezik a viadal hajrája. Gyimesi Zoltán a világos bábukat vezetve hosszas manőverezéssel próbálta kicsit előnyösebb állásából kicsiholni az áhított nyerést. A bajnokság doyenje, a kilencszeres bajnok Portisch Lajos sokáig hibátlanul védekezett, de a játékidő végén időzavarban kihagyta a remit biztosító folytatást. Portisch elvesztette veretlenségét, Gyimesi előnye egy pontra nőtt. Balogh Csaba is botlott a hajrában, a sorozatos cserék hátrányos végjátékhoz vezettek, és a bajnokságra az utolsó pillanatban meghívott Erdős Viktor jó technikával érvényesítette előnyét.

A címvédő Berkes Ferenc megszerezte második győzelmét. Cao Sang meglepetésre Volga-cselt játszott, igazi ellenjátékot az áldozott gyalogért nem kapott. Végül világos szabadgyalogja eldöntötte a pont sorsát. Varga Zoltánt "megbüntette" Horváth Ádám a túlzottan passzívan kezelt megnyitásért. Ruck Róbert hetedik partiját is elremizte.

A 7. forduló eredményei:
Berkes Ferenc (2617) - Cao Sang (2536) 1 - 0 (Volga-csel, 43)
Erdős Viktor (2480) - Balogh Csaba (2531) 1 - 0 (Nimzoindiai védelem, 69)
Varga Zoltán (2515) - Horváth Ádám (2555) 0 - 1 (Nimzoindiai védelem, 47)
Gyimesi Zoltán (2595) - Portisch Lajos (2525) 1 - 0 (Vezércsel, 70)
Ruck Róbert (2551) - Almási Zoltán (2628) döntetlen (Angol megnyitás, 25)

A bajnokság állása:
1.Gyimesi Zoltán 5 pont
2-3. Almási Zoltán és Berkes Ferenc 4
4-7. Balogh Csaba, Erdős Viktor, Portisch Lajos és Ruck Róbert 3,5
8. Horváth Ádám 3
9-10. Cao Sang és Varga Zoltán 2,5

A 8. forduló párosítása:
Cao Sang - Almási
Portisch - Ruck
Horváth - Gyimesi
Balogh - Varga
Berkes - Erdős