Vágólapra másolva!
Szófiában, a Mobiltel szuperversenyének negyedik fordulójában Polgár Judit fantasztikus játszmában remizett Viswanathan Ananddal. Az indiai exvilágbajnok megnyitási újítással minőséget áldozott, a kombinációs adok-kapok nagymesternőnk számára tiszthátrányos végjátékhoz vezetett, három gyalogot kapott ellenértékként. Judit pontos védekezéssel időzavarban is döntetlenre mentette a partit. Az éllovas Michael Adams és a sereghajtó Ruszlan Ponomarjov gyorsan, Veszelin Topalov és Vlagyimir Kramnyik nagy küzdelemben osztozott a ponton.

A 20-as kategóriájú torna versenybírósága kissé szokatlan módon fordulót cserélt, így az eredeti párosítással ellentétben az ötödik kört játszották le a nagymesterek. Kétfordulós versenyeken korábban fordulócserére csak a második félidőben került sor. Polgár Judit a világos bábukat vezette Viswanathan Ananddal szemben. A szicíliai védelem Paulsen változatában remek csatát vívtak.

Az indiai exvilágbajnok megnyitáselméleti újítással minőséget áldozott a bonyolult változatban. Anand szinte azonnal húzott, míg Judit hosszasan gondolkodott. A kombinációs ütközet végjátékra egyszerűsödött, ahol nagymesternőnknek tiszthátránya volt, de három gyalogot kapott ellenértékként. Pontos védekezéssel mentette döntetlenre a partit.

Michael Adams és az ukrán Ruszlan Ponomarjov a Caro-Kann védelem egyik jól ismert varijában lépésismétléssel osztozott meg a ponton, az angol nagymester megőrizte félpontos előnyét. Vlagyimir Kramnyik a torna harmadik fordulójában taktikai csatározásban alulmaradt Michael Adamsszel szemben. A vereség nem vette el kedvét az orosz huszárjátéktól, ismételt, de Veszelin Topalov nem akart fővarit játszani. Az 5.Hc3-as folytatás mellett hosszúra sáncolt, majd támadni próbált. A király elleni akciót végül gyaloghátránnyal zárta, de a bástyavégjátékot kiremizte.

A 4. forduló eredményei:
Adams (angol, 2737) - Ponomarjov (ukrán, 2695) döntetlen (Caro-Kann védelem, 27)
Polgár Judit (2732) - Anand (indiai, 2785) döntetlen (Szicíliai védelem, 70)
Topalov (bolgár, 2778) - Kramnyik (orosz, 2753) döntetlen (Orosz huszárjáték, 52)

A verseny állása:
1. Michael Adams 2,5 pont
2-5. Polgár Judit, Viswanathan Anand, Vlagyimir Kramnyik és Veszelin Topalov 2
6. Ruszlan Ponomarjov 1,5

Kramnyik (orosz)

2753

=

0

=

1

Anand (indiai)

2785

=

=

=

=

Adams (angol)

2737

1

=

=

=

Polgár

2732

=

=

=

=

Topalov (bolgár)

2778

=

=

=

Ponomarjov (ukrán)

2695

0

=

=

=



Az 5. forduló párosítása: