Vágólapra másolva!
A Szófiában zajló Mobiltel szuperverseny harmadik fordulójában Michael Adams legyőzte a rossz kombinációt választó Vlagyimir Kramnyikot. Az orosz világbajnok alaposan elszámolta magát, Adams a tőle megszokott hidegvérrel érvényesítette anyagi előnyét, és átvette a vezetést. Polgár Judit és Veszelin Topalov a spanyol megnyitás berlini változatában nagy csatában osztozott meg a ponton. Nagymesternőnk pontos manőverekkel előnyösebb pozíciót ért el, a világranglista harmadik bolgár minőségáldozattal talált mentséget. Viswanathan Anand és Ruszlan Ponomarjov lépésismétléssel remizett.  Polgár Judit a negyedik fordulóban Vlagyimir Kramnyikkal méri össze erejét.

Megszületett a szófiai szuperverseny első szenzációja, Michael Adams legyőzte Vlagyimir Kramnyikot. Az orosz világbajnok és az angolok legjobbja korábban 30 partiban mérkőzött meg egymással, és mindketten öt-öt játszmát nyertek. Adams a tavalyi Wijk aan Zee-i szuperversenyen szicíliai védelmű partiban mért vereséget Kramnyikra, és a félpontos előnnyel vezető világelső békésebb küzdelemre vágyott, az orosz huszárjátékot választotta. A 16. lépésben Adams új tervet választott és szinte kiprovokálta Kramnyik tisztáldozatát. A világbajnok számításába azonban hiba csúszott, bár vezért nyert, világos bőséges ellenértéket kapott. Kramnyik csak vezérszárnyi szabadgyalogjaiban bízhatott, de időzavarban még a "legszebbiket" is elnézte, s ez megpecsételte sorsát.

A januári Corus szuperversenyen Polgár Judit a hajrában legyőzte Veszelin Topalovot, és ezzel Lékó Péternek is besegített, hiszen nagymesterünk riválisa ellen nyert. Nagymesternőnk két nehéz döntetlennel kezdte meg szófiai szereplését, és harmadik partijában is remekül játszott. Topalov békés húrokat pengetett, a spanyol megnyitás berlini változatában vette fel a küzdelmet. Judit gondos manőverekkel került előnybe és Topalov minőségáldozattal keresett mentséget. Az érdekes végjáték végül lépésismétléssel fejeződött be. Hasonlóképpen ért véget Viswanathan Anand és Ruszlan Ponomarjov játszmája is. Az indiai exvilágbajnok gyalogot áldozott, kezdeményezéshez jutott, de szabadgyalogját az ukrán exvilágbajnok sikeresen tartóztatta fel.

A 3. forduló eredményei:
Anand (indiai, 2785) - Ponomarjov (ukrán, 2695) döntetlen (Orosz huszárjáték,
Adams (angol, 2737) - Kramnyik (orosz, 2753) 1 - 0 (Orosz huszárjáték, 41)
Polgár Judit (2732) - Topalov (bolgár, 2778) döntetlen (Spanyol megnyitás,

A verseny állása:
1. Michael Adams 2 pont
2-5. Polgár Judit, Viswanathan Anand, Vlagyimir Kramnyik és Veszelin Topalov 1,5
6. Ruszlan Ponomarjov 1

A verseny táblázata

Kramnyik (orosz)

2753

=

0

1

Anand (indiai)

2785

=

=

=

Adams (angol)

2737

1

=

=

Polgár

2732

=

=

=

Topalov (bolgár)

2778

=

=

=

Ponomarjov (ukrán)

2695

0

=

=


A 4. forduló párosítása: