Vágólapra másolva!
Szenzációs játszmákkal kezdődött meg Szófiában a Mobiltel hat résztvevős szuperversenye. Polgár Judit a sötét bábukat vezetve döntetlent harcolt ki az angol Michael Adams ellen. A végjátékban nagymesternőnk pontosan védekezett. Fantasztikus játszmában csapott össze Viswanathan Anand és Veszelin Topalov. Az indiai exvilágbajnok három könnyűtisztért vezért áldozott, nagy kalandok után örökös sakk lett a lenyűgöző csata vége. A forduló egyetlen győzelmét Vlagyimir Kramnyik aratta, gyalogelőnyét bástyavégjátékban érvényesítette Ruszlan Ponomarjovval szemben.

A hat világklasszis 20-as kategóriájú, kétfordulós tornájának szerdai megnyitó ünnepségén a verseny fővédnöke, Solomon Passy külügyminiszter úr tette meg a kezdő lépést. Ez igen rendhagyó volt, hiszen a linaresi szuperverseny utolsó fordulójában játszott Topalov-Kaszparov parti gyalogvégjátékában húzhatta meg Passy úr honfitársának nyerő húzását. A sorsoláskor a klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik húzta ki az 1-es sorszámot, így az orosz világelső két világos színnel kezdheti meg a szuperversenyt. Polgár Juditnak a 4-es számnak "köszönhetően" két sötét partival kezdhette meg a nehéz menetelést.

A csütörtöki első fordulóban Kramnyik aratta az egyetlen győzelmet, az ukránok exvilágbajnokára, Ruszlan Ponomarjovra mért vereséget. A Caro-Kann védelmű játszmában átmeneti tisztáldozattal Kramnyik gyalogot nyert, és bástyavégjátékban érvényesítette előnyét. Nehéz szicíliai párharc várt Polgár Juditra. A megnyitás után elégedett lehetett állásával, a sorozatos egyszerűsítések után akár békekötés is következhetett volna, de Szófiában ez tilos, ki kell játszani a partikat. A különböző színű futós végjátékban nagymesternőnk királya kicsit kiszorított helyzetbe került, Adams kiráylával megpróbált betörni állásába, de a nehéz végjáték éppen tempóra végződött döntetlenül.

Óriási játszmát vívott Viswanathan Anand és Veszelin Topalov. Mindent láthattunk, ami a sakkozásnak sava-borsa. A meglepetések sorát Anand nyitotta meg, vezért áldozott és három tisztet kapott ellenértékként. Mindkettőjük királya bizonytalan helyzetben volt. Topalov egy akcióval átrendezte az anyagi megosztást, az indiai exvilágbajnoknak bástyája és két könnyűtisztje volt cserébe. Mindketten szöktették szabadgyalogjukat, a sötét vezér két bástya és huszár ellen harcolt, és a vége örökös sakk lett.

Az első forduló eredményei:
Kramnyik (orosz, 2753) - Ponomarjov (ukrán, 2695) 1 - 0 (Caro-Kann védelem, 60)
Anand (indiai, 2785) - Topalov (bolgár, 2778) döntetlen (Szicíliai védelem, 60)
Adams (angol, 2737) - Polgár Judit (2732) döntetlen (Szicíliai védelem, 74)

A második forduló párosítása:
Ponomarjov - Polgár Judit
Topalov - Adams
Kramnyik - Anand

Kramnyik (orosz)

2753

1

Anand (indiai)

2785

=

Adams (angol)

2737

=

Polgár

2732

=

Topalov (bolgár)

2778

=

Ponomarjov (ukrán)

2695

0