Vágólapra másolva!
Megfosztották a Bokszvilágszövetség (WBA) nehézsúlyú világbajnoki övétől az amerikai James Toneyt, miután szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó nandrolont találtak a John Ruiz elleni április 30-i címmérkőzést követő ellenőrzésen.

A kihívó Toney eredetileg egyhangú pontozással győzött a New York-i csatában. A WBA doppingszabályai szerint most a Puerto Ricó-i Ruiz marad a világbajnok, de a hivatalos bejelentésre még várni kell.

A címétől megfosztott 36 esztendős amerikai öklöző 10 ezer dolláros pénzbüntetést kap, ezen kívül 90 napig nem léphet kötelek közé, azonban a fegyelmi bizottság egy későbbi tárgyaláson akár két évre is eltilthatja.

Dan Goossen, a magát ártatlannak való Toney képviselője szerint csak a tavalyi karműtétén kerülhetett tiltott szer védence szervezetébe. Toney korábban középsúlyban, nagyközépsúlyban és cirkálósúlyban is eljutott a vb-címig.

Ruiz a New York-i vereség után bejelentette visszavonulását, azonban két nappal később már úgy nyilatkozott, hajlandó újra csatába szállni. A mostani döntés alapján erre jó esélye lesz, hiszen ismét ő tekinthető világbajnoknak.