Vágólapra másolva!

Újabb kenyai atléta lett katari

Újabb kenyai atléta döntött úgy, hogy hazát vált: ezúttal Nicholas Kemboi kérte és kapta meg a katari állampolgárságot. A 22 éves Kemboi egyéni csúcsa 10 ezer méteren 26:30.03 perc, ez minden idők ötödik legjobb eredménye.

"A nemzetközi szövetség értesített minket Kemboi kérelméről, de sajnos további hasonló beadványokról is tudunk. Legalább tíz versenyzőnk szándékozik a jövőben katari vagy bahreini színekben szerepelni" - kesergett David Okayo, a kenyai szövetség főtitkára.

A főtitkár szavai jól érzékeltetik a kenyai atlétika kétségbeejtő helyzetét, ugyanis már eddig is több kiváló futó váltott a hazát.

A két legismertebb közülük a 3000 m akadály világbajnoka Stephen Cherono, aki 2003-ban már Saif Saaeed Shaheen néven nyert Párizsban aranyat, valamint Bernard Lagat, az 1500 m olimpiai ezüstérmese. Lagat idén tavasszal lett amerikai atléta.

"A sportág súlyos válságban van itthon. Bele se merek gondolni, mi lesz itt a következő tíz évben" - mondta Mike Kosgei, a válogatott korábbi szövetségi kapitánya.