Vágólapra másolva!
Kedden indulnak a sakkórák Kazincbarcikán, az 55. férfi egyéni sakkbajnokságon, csütörtökön Szegeden rajtol az 53. női bajnokság. Olimpiai bajnokok, ezüstérmesek, élsakkozóink, utánpótlásunk legjobbjai ülnek sakkasztalhoz. A júliusi csapat Európa-bajnokság előtt válogató jellegű is a két viadal. Női válogatottunk két éve Plovdivban bravúros hajrával ezüstérmet szerzett, férfi csapatunk mélyen a várakozás alatt szerepelt.

Kazincbarcikán, az Egressy Béni Művelődési Központban hétfő este tartották meg a Barcika-kupa, az 55. férfi bajnokság ünnepélyes megnyitóját és sorsolását. A 10 résztvevős viadalon Lékó Péter és Polgár Judit kivételével élsakkozóink legjobbjai vesznek részt. Mindketten igazoltan maradnak távol, Lékó már megkezdte intenzív felkészülését Michael Adams elleni nyolcjátszmás rapid párosmérkőzésére, amelyet Miskolc városa rendez meg június 2. és 5. között. Első számú nagymesterünk júliusban a dortmundi szuperversenyen vesz részt, majd a FIDE nyolcfős világbajnoki versenyén. Polgár Judit május 12-től a szófiai szuperversenyen a klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik, a világranglistán második Viswanathan Anand, a harmadik bolgár Veszelin Topalov, a hetedik angol Adams és a FIDE exvilágbajnoka, a 20. ukrán Ruszlan Ponomarjov társaságában 20-as kategóriájú, kétfordulós szuperversenyen játszik. A női világranglistát vezető Judit számára nagy kihívás a torna, és várhatóan május 12-én hirdeti ki a Nemzetközi Sakkszövetség, hogy Anand, Topalov, Lékó, Adams, Szvidler, Morozevics és Kaszimdzsanov mellett ki lesz a a világbajnoki verseny nyolcadik résztvevője, erre nagymesternőnk pályázik a legnagyobb eséllyel.

Kazincbarcikán a legrangosabb résztvevő, a Nemzet Sportolója, az olimpiai bajnok, nyolcszoros világbajnok-jelölt, kilencszeres bajnok Portisch Lajos. Sakkozásunk élő legendája a fiatalokat megszégyenítő alapossággal készült az újabb megméretésre. Negyedszer vezette bajnoki címig a Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK csapatát. Almási Zoltán, Ruck Róbert és Gyimesi Zoltán tagja volt három éve a bledi sakkolimpián ezüstérmes válogatottunknak. Almási ötszörös bajnok. Berkes Ferenc ifjúsági világbajnoki, Horváth Ádám és Balogh Csaba ifjúsági Európa-bajnoki, Erdős Viktor korcsoportos világbajnoki címmel büszkélkedhet. Május 10-én rajtol a viadal és május 18-án avatnak bajnokot, a címvédő Berkes Ferenc. Naponta 15 órakor kezdődnek a partik, 90-90 perc gondolkodási idővel gazdálkodhatnak a sakkozók és lépésenként 30 másodperc jutalommal. A bajnok 600 ezer forinttal is gazdagodik, az ötödik 100 ezer forintot kap, a nem díjazottak pontonként 20 ezer forintot. A bajnokság főtámogatója Kazincbarcika Város Önkormányzata.

A bajnokság résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:
Almási Zoltán 2628, Berkes Ferenc 2617, Gyimesi Zoltán 2595, Horváth Ádám 2555, Ruck Róbert 2551, Cao Sang 2536, Balogh Csaba 2531, Portisch Lajos 2525, Varga Zoltán 2515, Erdős Viktor 2480 pont.

A nők viadalának, a II. Szeged Kupa néven meghirdetett 53. női bajnokságnak május 12. és 20. között Szeged lesz a házigazdája. Tavaly a Tisza-parti város megrendezte a Magyarország-Lengyelország négytáblás csapatmérkőzést. Női válogatottunk az olimpiai bronzérmes lengyelekkel szemben izgalmas összecsapáson kétpontos vereséget szenvedett. A meccs kitűnő felkészülési állomást jelentett a calviai sakkolimpia előtt, együttesünk ismét felülmúlta a várakozást, a hatodik helyen végzett. Sorozatban ez már a harmadik kiemelkedő eredménye volt válogatottunknak, Bledben az olimpián ötödikek voltak, két éve az Eb-n káprázatos hajrával lettek ezüstérmesek.

A Móra Ferenc Múzeumban zajlanak majd a csaták naponta 14 órától. A bajnokság megnyitóját és sorsolását a Városházán tartják meg az első forduló délelőttjén. A versenyzők a Novotel Hotel vendégszeretetét élvezik majd. Kétszeres olimpiai bajnoknőnk, Mádl Ildikó részvétele különleges rangot ad a bajnokságnak, a címvédő Vajda Szidónia. A bajnokság főtámogatója Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata. Tavalyhoz képest javult a viadal díjazása, 250 ezer az első helyezett jutalma, az ötödik helyezett 50 ezer forintot kap, a ponthonorárium 10 ezer forint. A bajnokság első három helyezettje Szeged város napján, május 21-én a Dóm téren Lékó Péterrel együtt szimultánt játszik.

A bajnokság résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:
Gara Anita 2400, Vajda Szidónia 2391, Mádl Ildikó 2375, Lakos Nikoletta 2342, Gara Tícia 2296, Schneider Veronika 2241, Rudolf Anna 2210, Ignácz Mária 2191, Albert Kornélia 2171, Décsey Kata 2151 pont.

A bajnoki küzdelmeket a sakkrajongók a http://web.axelero.hu/passant/ honlapon követhetik nyomon.

Verőci Zsuzsa