Vágólapra másolva!
Az Amber-verseny hetedik fordulójában Lékó Péter és Vlagyimir Kramnyik csatája két döntetlennel végződött 1-1-re. A vak partiban nagymesterünk kicsit tetszetősebb állásából nem tudott előnyt kihozni. Sötéttel a szicíliai védelem Szvesnyikov változatát játszotta meg, és a bonyolult küzdelem kölcsönös pontatlankodás után lett remi. Lékó számára kedvezően alakultak az eredmények, holtversenyben a második helyen várja az éllovas Viswanathan Anand elleni rangadót.  Az indiai exvilágbajnok elvesztette veretlenségét, az orosz Jevgenyij Barejev mért rá vereséget, de előnye így is két és fél pont.

A brissagói világbajnoki döntő után Lékó Péter és Vlagyimir Kramnyik játszmája a Wijk aan Zee-i szuperversenyen vezérindiai védelemben döntetlennel zárult. Monacóban nagymesterünk a világos bábukat vezetve visszatért 1.e4-hez, az orosz világbajnok a vak partiban nem vállalta a Szvesnyikov változatot, amellyel Péter a tavalyi linaresi szuperversenyen legyőzte. Brissagóban az orosz huszárjáték volt a fegyvere, ezúttal a spanyol megnyitásban küzdöttek meg. Lékó szemre tetszetősebb állását nem tudta fokozni, döntetlen lett a parti.

A rapid játszmában Péter megjátszotta a nagy kedvenc Szvesnyikov változatot, és a partit inkább csak az erős idegzetűek nézhették nyugodtan. A megszokott nagy bonyodalmakban Kramnyik elnézett egy taktikai ellencsapást, és minőséget vesztett. A nyerés közelében azonban Péter nem a legjobb megoldást választotta, és az orosz világelső került előnybe, majd ismét nagymesterünk nyerhetett volna. A pontosztozkodásnak mindketten örülhettek, vagy éppen bosszankodhattak az elmulasztott lehetőségek miatt.

Elvesztette veretlenségét az éllovas Viswanathan Anand. Meglepő, hogy éppen az oly sokat hibázó orosz Jevgenyijj Barejev mért rá vereséget. Az indiai exvilágbajnok a remi után világossal túlértékelte esélyeit, vezért nyert, de túl sok anyagot adott cserébe, Barejev időzavarban sem hibázott. Könnyen adta meg magát Vaszilij Ivancsuk sötéttel, világossal Perényi Béla zseniális tisztáldozatával vett revansot, Loek Van Wely tábla mellett nem talált mentséget az ukrán olimpiai bajnok eredeti játékára.

Kalandos két partit játszott Veszelin Topalov és Alekszandr Morozevics, és a vége egy-egy nyerés lett. Világossal az orosz nagymester addig ügyetlenkedett, míg gyalogelőnyös állást rontott vesztésre. A szívességet a bolgár sakkozó viszonozta, többször is hibázott, nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul, s ráadásul el is bukta a játszmát, az 1-1-gyel Morozevics megőrizte előkelő helyezését. Két döntetlen született Peter Szvidler és Alekszej Shirov, valamint és Borisz Gelfand és Francisco Vallejo Pons meccsén.

A hetedik forduló eredményei:
"Vak" játszmák:
Van Wely (holland, 2679) - Ivancsuk (ukrán, 2711) 1 - 0 (Katalán megnyitás, 28)
Szvidler (orosz, 2735) - Shirov (spanyol, 2713) döntetlen (Szicíliai védelem, 51)
Gelfand (izraeli, 2696) - Vallejo Pons (spanyol, 2686) döntetlen (Benoni védelem, 69)
Morozevics (orosz, 2741) - Topalov (bolgár, 2757) 0 - 1 (Orosz huszárjáték, 77)
Barejev (orosz, 2709) - Anand (indiai, 2786) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 26)
Lékó Péter (2749) - Kramnyik (orosz, 2754) döntetlen (Spanyol megnyitás, 37)

Rapid játszmák:
Ivancsuk - Van Wely 1 - 0 (Szicíliai védelem, 48)
Shirov - Szvidler döntetlen (Szicíliai védelem, 32)
Vallejo Pons - Gelfand döntetlen (Réti megnyitás, 26)
Topalov - Morozevics 0 - 1 (Albin ellencsel, 38)
Anand - Barejev 0 -1 (Caro-Kann védelem, 64)
Kramnyik - Lékó Péter döntetlen (Szicíliai védelem, 72)

A "vak" verseny állása:
1.Anand 5,5 pont
2. Kramnyik 4,5
3. Szvidler 4
4-8. Lékó, Vallejo Pons, Ivancsuk, Morozevics és Gelfand 3,5
9-11. Topalov, Shirov és Van Wely 3
12. Barejev 1,5

A rapid verseny állása:
1. Anand 5 pont
2-4. Lékó, Morozevics és Ivancsuk 4,5
5. Szvidler 4
6-8. Gelfand, Barejev és Shirov 3,5
9. Kramnyik 3
10. Vallejo Pons 2,5
11. Vallejo Pons 2
12. Van Wely 1,5

Az összetett verseny állása:
1. Anand 10,5 pont
2-5. Lékó, Morozevics, Szvidler és Ivancsuk 8
6. Kramnyik 7,5
7. Gelfand 7
8. Shirov 6,5
9. Vallejo Pons 6
10-11. Barejev és Topalov 5
12. Van Wely 4,5

A nyolcadik forduló párosítása:
Anand - Lékó
Kramnyik - Morozevics
Topalov - Barejev
Shirov - Gelafnd
Vallejo Pons - Van Wely
Ivancsuk - Szvidler