Vágólapra másolva!
Monacóban az Amber-verseny első fordulója bővelkedett fordulatokban, a szupernagymesterek nagy elnézésekkel "jeleskedtek". Lékó Péter vereséggel rajtolt, az orosz Peter Szvidler ellen a "vak" partiban nem használta ki ellenfele nagy hibáját, és nem adott be egy háromlépéses mattot. A második játszma izgalmas döntetlen lett. Alekszej Shirov hathatós segítségének köszönhetően kettős győzelemmel kezdett Viswanathan Anand. Mindkét játszma eldőlt Kramnyik és Ivancsuk meccsén, 1-1-re végeztek. A spanyol Francisco Vallejo Pons a játéknap nagy meglepetéseként 1,5-0,5-re legyőzte Veszelin Topalovot. A második játéknapon Lékó a másfél pontos Alekszandr Morozeviccsel játszik, világos a "vak" játszmában.

A 14. Amber-verseny első fordulójában Lékó Péter 1,5-0,5-ös vereséget szenvedett az orosz Peter Szvidlertől. Nagymesterünk a világos bábukat vezette a vakon játszott partiban, és tart a "linaresi átok", képtelen partit nyerni. Az angol megnyitású játszmában Lékó a számára még idegen területen eltévedt, nagyon passzívan kezelte az állást, és Szvidler kezdeményezéshez, majd nagy támadáshoz jutott. Az időzavar fenyegető réme ellenére Péter ellenjátékot talált.

Az orosz sakkozó taktikai elnézést követett el, egyenlő pozícióhoz vezető lebonyolítás helyett mattra játszott, de mattot kaphatott volna. Nagymesterünk jól ismert taktikai motívumot hagyott ki, bástyaáldozattal nyerhetett volna. A kölcsönös tévedések után Szvidler már többet nem hibázott. A rapid partiban sokáig biztatónak tűnt Péter állása, majd ismét Szvidler került előnybe. A kapkodásban Lékó jól használta ki esélyét, és megmentette a fél pontot.

Kettős győzelemmel rajtolt Viswanathan Anand. Az első játszmában az orosz huszárjáték jól ismert változatában villámgyorsan játszott "vakon" is, Alekszej Shirov megbűnhődött a gyalograblásért. A rapid parti azonban a spanyol nagymester győzelmét ígérte, de fölényes állásban tisztet nézett el.

Mindkétszer a világossal játszók nyertek a világbajnok és olimpiai bajnok összecsapásában, a Kramnyik-Ivancsuk párharcban. Az ukrán olimpiai bajnok könnyen adta meg magát sötéttel. A vereség nem szegte kedvét, a szicíliai védelem Szvesnyikov változatában megadásra kényszerítette az orosz világelsőt.

A forduló meglepetéseként a már hosszú ideje Spanyolországban élő bolgár Veszelin Topalov vereséget szenvedett Francisco Vallejo Ponstól. A spanyol nagymester a tavalyi tornán még nem sok vizet zavart, a 22 partiból mindössze 3,5 pontot gyűjtött. Ezúttal értékes győzelemmel tette le névjegyét. Világossal a bonyolult változatban is jól számolt, túljátszotta a linaresi holtversenyes győztest, majd sötéttel gyorsan remizett.

A címvédőként induló Alekszandr Morozevicsnek nem kellett megizzadnia az egész pontért, Loek Van Wely kecsegtető állásban elnézett egy tisztet. A rapid partiban hasonló bakit a holland nem követett el. Két remivel zárult Barejev és Gelfand meccse, ennek az izraeli nagymester örülhetett. Nehéz futóvégjátékban mentette döntetlenre az első partit, majd a 2002-es tornagyőztes, Barejev fölényes állásban többször is hibázott.