Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) jövő heti isztambuli centenáriumi választókongresszusán magyar versenyzőket is köszöntenek: az IWF honlapján fellelhető örökranglista szerint minden idők legeredményesebb női és férfi emelői között Takács Mária az első, Földi Imre pedig a második helyet érdemelte ki.

Takács az IWF pontszámítása alapján - amelyben például az olimpiai aranyérem 15, a felnőttvilágbajnoki győzelem 12, a junior vb-elsőség pedig 8 pontot ér - toronymagasan végzett a lajstrom élén.

Bár világbajnok nem volt, félszáznál is több ezüst- és bronzmedáljának köszönhetően 108 pontig jutott, míg a dobogós sorrendben mögötte végző kolumbiai ötkarikás győztes Maria Isabel Urrutia 95, a bolgárok világbajnoknője, Milena Trendafilova pedig 84 pontot gyűjtött.

A férfiaknál a törökök "minidaruja", Naim Szulejmanoglu három olimpia, s hét vb győzteseként 147 pontot érdemelt ki, alig hattal többet, mint a két ötkarikás ezüst után 1972-ben a magyar súlyemelés első olimpiai bajnoki címét szerző Földi Imre.

A történelem legeredményesebb súlyemelői az IWF rangsora alapján:
nők:
1. Takács Mária 108 pont
2. María Isabel Urrutia (kolumbiai) 93
3. Milena Trendafilova (bolgár) 84

férfiak:
1. Naim Süleymanuglu (török) 147 pont
2. Földi Imre 141
3. Waldemar Baszanowski (lengyel) 140