Vágólapra másolva!
A hét végén 26 ország versenyzőinek részvételével kerül sor a 40. Hungária-kupa cselgáncsversenyre. A budapesti Körcsarnokban az indulók között lesz az athéni olimpián 73 kg-ban győztes koreai Li Von Hi is. A barcelonai olimpiai bajnok Kovács Antal Achilles-ín-sérülés miatt kihagyja a viadalt.

A 40. Hungária-kupán a mezőny az erősségét tekintve elmarad a korábbi években megszokottaktól, de a 26 részt vevő nemzettel és a 240 indulóval így is túlszárnyaljuk a már lezajlott moszkvai A kategóriás versenyt.

Az orosz fővárosban tudniillik csak 18 ország versenyzői indultak. Ellenpontként viszont megemlíthetjük, hogy a múlt hét végén Párizsban 50 nemzet dzsúdósai léptek tatamira. A Hungária-kupa legnevesebb résztvevője a korei Li Von Hi lesz, aki a tavalyi athéni olimpián megnyerte a 73 kg-os kategória versenyét, s már volt világbajnok is.

Ugyancsak itt lesz honfitársa, Csoj Min Ho (60 kg), aki Athénban bronzérmes volt. A mezőnyben Li Von Hi mellett még három viilágbajnok lép tatamira: a tunéziai Lunifi (60 kg), a kubai Arencibia (66 kg) és a francia Demonfaucon (90 kg). S három Európa-bajnok is indul: az észt Budolin (81 kg), a francia Robin (+100 kg) és Ungvári Miklós (66 kg).

Áttérve a magyar versenyzőkre, a hét súlycsoportban 26 főt indítunk. Az bizony rossz hír, hogy az olimpiai és világbajnok Kovács Antal Achilles-ín-sérülés miatt kénytelen kihagyni a viadalt.

Így a papírforma alapján a legjobb eredményt Ungváritól és az Eb-bronzérmes Kosztolánczy Györgytől (100 kg) várhatjuk, de kellemes meglepetést szerezhetnek a válogatott tehetséges, s már bizonyított fiataljai: a tavalyi budapesti junior vb-n egyaránt ezüstérmes Burján László (60 kg) és Bor Barna (+100 kg), valamint a 23 éven aluliak Európa-bajnokságán aranyérmes Hadfi Dániel (100 kg). Érdekesség, hogy az RTL Klub Kísértés-showjában szerepelt Ledényi Levente (90 kg) is az indulók között lesz.

A budapesti Körcsarnokban a küzdelmek szombaton és vasárnap reggel is 9 órakor kezdődnek, szombaton három, vasárnap négy súlycsoportban hirdetnek győztest. A belépőjegyek 500 forintba kerülnek.

A 40. Hungária-Szentkirályi Kupa programja:
szombat:
9 óra: selejtezők a 60, a 66 és a 73 kg-ban
15.30: megnyitóünnepség
16.00: döntők, bronzmérkőzések

vasárnap:
9 óra: selejtezok a 81, a 90, a 100 és a +100 kg-ban
15 óra: döntők, bronzmérkőzések