Vágólapra másolva!
Négy magyar aranyérem jelezte a szombaton befejeződött 49. Bocskai István ökölvívó emlékversenyen, a debreceni Hódos Imre-sportcsarnokban, hogy a magyar amatőr boksz kiheverte az athéni sokkot, s a gyenge olimpiai szereplést követően, immár id. Balzsay Károly szakmai irányításával újból megindult felfelé. Ráadásul úgy, hogy az egyik legjobb magyar öklöző, Bedák Pál mandulaműtétje miatt nem is indulhatott.

"Ahhoz képest, hogy az idény legelején járunk, kimondottan jó ez a szereplés, abszolúte elégedett vagyok, főleg, hogy Nagy András személyében egy új tehetség is megvillantotta oroszlánkörmeit" - mondta idősb Balzsay, aki Athén után váltotta a szakvezetői poszton Szántó Imrét.

- Vegyük sorra a magyar győzteseket! 54 kg-ban Bedák Zsolt igen okos boksszal verte a roppant erős és kellemetlen lengyel Rogowskit.
- Külön elismerést érdemel Zsolt, amiért menet közben képes volt alkalmazkodni a lengyel harcmodorához, és igen tudatosan kikerülte a balhorgokat. A nagyobbik Bedák egyre érettebben bokszol, sokat várok tőle ebben az idényben.

- Káté Gyula szinte legyalulta 64 kilóban az olasz Cirillót.
- Világbajnoki bronzérmesünk négy kilóval, azaz egy súlycsoporttal feljebb ment, de ott is nagyon erősnek számít, azt várom, hogy legalább 2003-as, bangkoki formáját hozza. A magyar bajnokságon, Kiskunmajsán izomszakadása miatt nem indulhatott, de mostanra teljesen kiheverte sérülését.Valóban imponáló volt a teljesítménye.

- Nagy András diadala 75 kilóban - abban a súlycsoportban, amely az ön fiának profivá állása miatt megüresedett - valóban akkora meglepetés volt?
- Nekem korántsem; Nagy Andris ugyan csak 19 éves, de két éve, Kecskeméten már ezüstérmet szerzett a kadett Európa-bajnokságon. Azóta sokat kesztyűzött együtt a fiammal és Szellő Imrével, akit most az elődöntőben teljesen jogosan legyőzött. A döntőben 20-7-es pontozással lelépte a török Muzaferrt. Ott lehet a novemberi mianjangi világbajnokságon, persze Szellőt sem szabad leírni.

- Szűcs tudásából nem adhatott ízelítőt a döntőben, mert ellenfele, a cseh Adamek visszalépett.
- Viszont magabiztosan őrzi hazai elsőségét a 81 kilós kategóriában. Egyébként Szűcs is a Vasas ökölvívója, akárcsak Bedák és most már Nagy Andris is, aki januárban igazolt a Fáy utcába. Bacskai Imre vezető edzőkeze alatt nagyszerű szakmai munka folyik.

Nagy András megilletődötten konstatálta, hogy most már vele is foglalkozik a sajtó. "Kimondhatatlanul boldog vagyok, életem legnagyobb eredménye a Bocskai-emlékverseny megnyerése. Két hete dolgozom együtt Bacskai Imrével, ez a siker erőt ad a további munkához" - mondta a 19 éves öklöző.

- Hol kezdte pályafutását?
- Győrben, Őri József edző keze alatt. Januárban igazoltam át a Vasasba, addig szülővárosomban versenyeztem. December elején, a kiskunmajsai OB-n egyébként az elődöntőben még kikaptam Sulák Andrástól.

- Nehéz volt a Bocskait megnyerni?
- Mi az hogy! Négy mérkőzést kellett győztesen megvívnom, szombatra nagyon elfáradtam.

- Számított arra, hogy legyőzi Szellőt?
- Számítottam, ugyanis senkitől sem félek, mindenkit szeretnék legyőzni. Az a célom, hogy kijussak a novemberi, kínai világbajnokságra, s ezért mindent el fogok követni.

Ch. Gáll András