Vágólapra másolva!
Bombameglepetéseket és halovány magyar szereplést hozott, s végül orosz győzelemmel zárult a Gerevich-Kovács-Kárpáti Grand Prix férfi kardvívó Világkupa-verseny. A Nemzeti Sportcsarnokból Alekszej Jakimenko vitte ez az első helyezettnek járó hatalmas herendiporcelán-serleget, magyar vívó nem került a nyolcas döntőbe.

A pénteki selejtezők után szombaton reggel a 64-es főtáblán még 11 versenyzőnk kezdett, de a legjobb 16 közé már csak a stabil válogatott, csapatban vb-ezüstérmes Fodor Kende, valamint a 23 éves Bokor Gergely került be. A nyolcas döntőbe azonban már ők sem tudták beverekedni magukat, Fodor az athéni olimpián csapatban aranyérmet szerzett, s a versenyt tavaly megnyerő francia Sansontól 15-9-re, Bokor a lengyel Palasztól 15-13-ra kapott ki. S Palasz volt az, aki a 32 közé jutásért nagy bánatunkra 15-14-re legyőzte, s így kiejtette az olimpiai ezüstérmes Nemcsik Zsoltot is.

Ám nem csak a jószerivel ismeretlen, a világranglistán 105. helyen álló lengyel vívó szolgáltatta az egyetlen bombameglepetést a főtábla első fordulójában. Az olimpiai bajnoki címvédő olasz Montanót a spanyol Casares 15-8-cal, a négy ötkarikás aranyéremmel rendelkező orosz Pozdnyakovot a kínai Csen Fengt 15-12-vel verte ki. S nem jutott be a 32 közé a korábbi egyéni világbajnok orosz Tarantino sem, aki az ukrán Sturbabintól kapott ki 15-12-re. Olimpikonjaink közül a Fodorhoz hasonlóan vb-ezüstérmes Lengyel Balázs az első fordulót még túlélte, 14-13-ra nyert a román Lupu ellen, a 16 közé jutásért vívott asszóját azonban már elvesztette, a német Limbach nagyon simán, 15-8-ra megverte.

A nyolc közé két lengyel (Palasz, Koniusz), valamint egy-egy orosz (Jakimenko), ukrán (Lukasenko), francia (Sanson), román (Covaliu), német (Limbach) és kínai (Csen Feng) jutott be. A négy közé jutásért Csen 15-10-re verte Limbachot, Jakimenko szintén 15-10-re Palaszt, a sydneyi egyéni olimpiai bajnok Covaliu 15-12-re Sansont, a világbajnoki címvédő Lukasenko 15-8-ra Koniuszt. A négy között Jakimenko 15-11-re nyert Csen, Lukasenko pedig 15-10-re Covaliu ellen. A döntőben Lukasenko adta az első négy találatot, de az egyperces szünetre már Jakimenko 8-7-es vezetésével fordultak a felek. Az orosz ezután 12-8-ra elhúzott, s bár a végén 14-13-nál szoros lett az állás, Jakimenko bevitte a tizenötödik találatot is, így elvihette a Gerevich-Kovács-Kárpáti Grand Prix győztesét megillető hatalmas herendiporcelán-serleget.

Végeredmény: 1. Jakimenko (orosz), 2. Lukasenko (ukrán), 3. Covaliu (román) és Csen Feng (kínai), 5. Sanson (francia), 6. Koniusz (lengyel), 7. Limbach (német), 8. Palasz (lengyel), ...12. Bokor, ...14. Fodor

A kard hétvége vasárnap Gödöllőn folytatódik, ahol a Dreher-kupáért kiírt csapat Világkupa-verseny 10 órakor kezdődik. A magyar csapat az első fordulóban a lengyelekkel találkozik.

Fábik Tibor