Vágólapra másolva!
A hét végén Budapesten rendezik meg az esztendő első női párbajtőr Világkupa-versenyét. A Westend Grand Prix egyúttal egy sorozat nyitánya is, s az a vívónő, aki ennek a keretében 2005 és 2007 között a legtöbb pontot szerzi a magyar fővárosban, egy történelmi vonatkozású karddal lesz gazdagabb.

A Nemzetközi Vívószövetség (FIE) idén életbe lépett szigorú szabálya kimondja, hogy a kiemelt versenyekre ezentúl két héttel a rajt előtt nevezni kell, az indulók listáját rögzíti a FIE számítógépes rendszere, vagyis most már nem fordulhat elő, hogy valaki közvetlenül a kezdés előtt essen be.

A hét végi Westend Grand Prix-re 120 nevezés érkezett, s amint az esemény szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott, a világranglista első 32 helyezettje közül csak négyen hiányoznak: egy-egy orosz, koreai és ausztrál vívónő, valamint a kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea, aki gyermeket vár. Kérdéses a tavalyi győztes Hormay Adrien indulása is, mert a magyar csapat másik kiválósága tavaly év végén térdműtéten esett át, s egyelőre még nincs százszázalékos formában.

A francia indulók között itt lesz a kétszeres olimpiai bajnok Flessel, aki Athénban Nagy Tímea mögött ezüstérmes lett, s pástra lép a magyar válogatottal korábban négyszeres világbajnok Király Hajnalka is, aki a görög fővárosban már francia színekben lett csapatban bronzérmes. A 120 nevezett között egyébként kilenc magyar található, s Kovács Tamás, a Magyar Vívószövetség (MVSZ) technikai igazgatója keserűen jegyezte meg, hogy a GP szabályai alapján húsz versenyzőt indíthatnánk, de a hazai szakosztályok sem vették igazán komolyan a megszigorított jelentkezési határidőt.

A Magyar Vívószövetség legidősebb tagja, a 92 éves Nedeczky László felajánlására a Westend GP egyúttal egy sorozat nyitánya is. Az a vívónó ugyanis, aki 2005 és 2007 között a legtöbb pontot szerzi a versenyen, elnyer egy történelmi ereklyét. Azt a kardot, amit ifj. Nedeczky Lajos (1805-1866), Trencsén vármegye főjegyzője tört ketté az 1848-as szabadságharc leverése után, semmint hogy átadja az ellenséges uralomnak.

A várható esélyek kapcsán Szabó Bence szövetségi kapitány elmondta, hogy elsősorban Mincza Ildikótól, Tóth Hajnalkától, valamint a fiatal Szász Emesétől vár jó szereplést. Az egyéni versenyt vasárnap követő csapat Világkupa-viadalon a magyar csapatban e három versenyző helye már biztos. Mivel az athéni olimpián együttesünk a várakozáson alul szerepelt, csak ötödik lett, a világranglistán sincs kedvező pozícióban, ugyancsak ötödik, s már a nyolc közé jutásért is nehéz ellenfél vár rá, a papírforma alapján Ukrajna vagy Svájc.

A Westend Grand Prix pénteken a selejtezővel 13.30-kor kezdődik a Nemzeti Sportcsarnokban. A 64-es tábla küzdelmeire szombaton 8 órától a Tornacsarnokban kerül sor, majd a nyolcas döntőnek már újra a Nemzeti Sportcsarnok ad otthont 14.30-tól. Vasárnap ugyanitt 9 órakor kezdődik a csapatverseny, melynek döntőjét 15 órától rendezik.

A sajtótájékoztatón Kovács Tamás bejelentette, hogy Szabó Bence szövetségi kapitánnyal és Jánosi Zsuzsa utánpótlás-igazgatóval együtt lemond a Magyar Vívószövetségben viselt elnökségi tagságáról. A technikai igazgató indoklásként elmondta, hogy - tekintettel az állami támogatás drasztikus csökkenésére - az MVSZ-ben új vezetési struktúra kidolgozása van folyamatban, s ennek jegyében az elnökségbe minél több szponzort szeretnének megnyerni.

"Olyan elnökségre van szükségünk, melynek irányításával biztosítható lesz versenyzőink felkészülése a pekingi olimpiára" - szögezte le Kovács Tamás, hozzátéve, hogy az MVSZ márciusi közgyűlésén mindenképpen változások várhatók a vezetésben.

Fábik Tibor