Vágólapra másolva!
1980 óta először fordulhatott volna elő, hogy a selejtező szerencsés veszteseként továbbjutó versenyző nyerjen meg egy WTA-tornát. Czink Melinda a canberrai 110 ezer dollár összdíjazású nőitenisz-torna döntőjében azonban nem bírt a 17 éves, szerb-montenegrói Ana Ivanoviccsal (7:5, 6:1). Érdekesség, hogy a selejtezőben is éppen Ivanovic győzte le Czinket (6:1, 6:3), a magyar versenyző csak Srebotnik visszalépése miatt került főtáblára.

A 17 éves, szerb-montenegrói Ana Ivanovic élete első WTA-tornáján diadalmaskodott Canberrában, miután 7:5, 6:1-re legyőzte Czink Melindát. A Richard Luton Properties Canberra Women's Classic hangzatos elnevezésű viadal fináléjában két olyan versenyző jutott, aki selejtezőből verekedte magát főtáblára.

Olyannyira a selejtezőből, hogy a 3. körben a két lány már összecsapott egymással, akkor Ivanovic 6:1, 6:3-ra nyert, s került a legjobbak közé. Czink szerencséjére azonban Katarina Srebotnik sérülés miatt visszalépett, így a magyar teniszező "lucky loser"-ként mégis elindulhatott.

Ráadásul ketten együtt történelmet is írtak: a WTA-históriában ugyanis még soha sem fordult elő, hogy két teniszező egy tornán két meccset is vívjon egymás ellen. Az első játszmában 5-4-es vezetésnél Czink a szettért adogathatott, de nem tudta kihasználni a lehetőséget, Ivanovic végül 7-5-re fordított. A magyar teniszező dekoncentráltan kezdte a második játszmát, pillanatok alatt 0:4-es hátrányba került, s már nem tudott újítani.

"Fantasztikus érzés, nem vártam, hogy megnyerhetem a tornát. Kicsit ideges is voltam a kezdéskor, és Czink is nagyon jól teniszezett. Kemény mérkőzést vívtunk, remélem, első WTA-sikerem még több erőt és energiát ad ahhoz, hogy továbbra is keményen dolgozzam" - nyilatkozta Ivanovic, aki tavaly Wimbledonban döntőt vívhatott a juniorok között.

"Nagyon boldog vagyok azzal, ahogy a héten teljesítettem, azt viszont sajnálom, hogy a döntőben nem tudtam legjobb formámat hozni. Olyan meccs volt ez, amelyet megnyerhettem volna, de nem tudtam élni a lehetőségeimmel. Mindketten nagyon idegesen kezdtünk, Anna fantasztikus meccset játszott, nagyon jó teniszező" - mondta kissé csalódottan Czink.

A hétfőn kezdődő idei első Grand Slam-tornán Ivanovic ismét pályára lép, ellenfele a 32. helyen kiemelt cseh Iveta Benesova lesz.

eredmény, Canberra (110 ezer dollár), egyéni, döntő
Ana Ivanovic (szerb-montenegrói) - Czink Melinda 7:5, 6:1

páros, döntő
Garbin, Krizan (olasz, szlovén) - G. Navratilova, Pastikova (cseh) 7:5, 1:6, 6:4