Vágólapra másolva!
Vasárnap Berlinben zárul az atlétikai Golden League-sorozat, s a német fővárosban a svéd Christian Olsson és a bahamai Tonique Williams-Darling számára nagyon nagy a tét: egészen pontosan 1 millió dollár! A versenyen a magyar színeket az olimpiai ezüstérmes diszkoszvető Kővágó Zoltán és a gerelyhajító Szabó Nikolett képviseli.

A sorozat eddigi öt állomásán (Bergen, Róma, Párizs, Zürich, Brüsszel) csupán a svéd Olsson és a bahamai Williams-Darling maradt veretlen GL-számban, férfi hármasugrásban, illetve női 400 méteren, s ha most is nyernek, akkor egymás között osztják el az 1 millió dolláros fődíjat. Amennyiben csak egyikük nyer, akkor az viszi a teljes "kasszát". Emlékezetes, hogy tavaly a mozambiki Maria Mutola (női 800 m) egyedül vitte el az 1 millió dollárt.

A német fővárosban Olssonnak az amerikai Davis, a román Oprea, a brazil Gregório és az orosz Burkenya miatt lehet félnivalója, Williams-Darling dolgát pedig a mexikói Guevara és az amerikai Hennegan nehezítheti meg. Legalábbis elméletileg. Mert ha abból indulunk ki, hogy a két jackpot-várományos idén nagy formában van, az athéni olimpián mindketten könnyedén győztek, akkor vasárnap estére nagy valószínűséggel mindketten félmillió dollárral gazdagodnak. (Ahhoz, hogy ezt megkapják, a Golden League kiírása értelmében még el kell menniük a jövő hét végi monacói Világdöntőre is, de ott csak rajthoz kell állniuk, győzelmi kényszer nélkül.)

A berlini versenyen induló több mint harminc athéni érmes között ott lesz a diszkoszvetésben olimpiai második helyezett Kővágó Zoltán is, s még egy magyar indulóért, gerelyhajításban pedig Szabó Nikolettnek szurkolhatunk.

- Mire számít Berlinben? - kérdeztük az elutazás előtt Kővágó Zoltánt, aki a Golden League-sorozatban Rómában és Zürichben a harmadik, Párizsban és Brüsszelben az ötödik helyen végzett.
- Biztos, hogy nagy verseny lesz. Amíg például az olimpián a legjobbak közül is kieshet valaki a selejtezőben, addig egy Golden League-versenyen csak döntő van, s itt nincs gyenge dobó. Akik Athénban jól szerepeltek, azoknak másfél hét alatt nem romlik le a formájuk, akiknek pedig nem úgy sikerült az olimpia, ahogyan azt szerették volna, azok természetesen most szeretnének bizonyítani. Ez már a múlt heti brüsszeli versenyen is megmutatkozott. S persze az sem elhanyagolható szempont, hogy a diszkoszvetés Golden League-szám, a jó eredmények jól fizetnek, és a vannak, akik erősen ráhajtanak a "lóvéra".

- Ön is ráhajt?
- Az a helyzet, hogy ha 64-65 méter körül dobnék, akkor már nem lennék elégedetlen. Persze, ez alatta van az olimpiai eredményemnek, a 67,04-nek, de bevallom, hogy a szezon végére már egy kicsit elfáradtam, főleg fejben. Sőt, nem is kicsit, hanem inkább nagyon... S valamilyen szinten engem is megviselt Fazekas Robiék esete. Ami engem illet, nem arról van szó, hogy az olimpiai ezüsttel megelégedtem, hanem arról, hogy ez az év nagyon hosszú volt a számomra. Gyakorlatilag május óta folyamatosan versenyzek, és akárhogy is nézzük, ez már öt hónap. Ami rettentően sok.

- De azért még Berlin után is lesz egy versenye, a monacói Világdöntő.
- Így igaz, még azon is indulok. Bár ez se nagyon hiányzik... De Berlinbe és majd Monacóba azért is megyek el, mert ezen a két versenyen rendkívül szigorú doppingellenőrzés lesz, és még a látszatát is szeretném elkerülni annak, hogy félek a vizsgálatoktól.

Fábik Tibor