Vágólapra másolva!
Az athéni olimpiai bajnok, idén mind a húsz versenyén győztes Stefan Holm lesz a péntek délutáni, immár 18. Salgótarjáni Ugrógála sztárvendége. A svéd magasugró ugyanúgy 236 centivel szeretne nyerni, mint a görög fővárosban, mert akkor megjavítaná a versenycsúcsot, s ezért 10 ezer euró prémium járna neki.

Az Angyal János versenyigazgató által 1986-ban indított ugrógála már fogalommá vált az atlétikában. Az elmúlt tizenhét év alatt öt földrészről 31 ország 524 versenyzője jött el a nógrádi megyeszékhelyre, köztünk olyan klasszisok, mint rúdugrásban az ukrán Szergej Bubka, magasugrásban pedig a kubai Javier Sotomayor és bolgár Sztefka Kosztadinova. S e veretes névsorba jól illeszkedik a férfi magasugrás athéni olimpiai bajnoka, a svéd Stefan Holm is.

"A gálát idén eredetileg július 4-én szerettük volna megrendezni, ám anyagi nehézségek miatt végül szeptember 11-re került át. Idén csak két versenyszámra, a férfi és a női magasugrásra kerül sor, de az a sorozat nem szakad meg, hogy a férfi magasugrás olimpiai bajnoka eljön hozzánk. Barcelona, Atlanta és Sydney győztese, vagyis Sotomayor, az amerikai Austin, négy éve pedig az orosz Kljugin is elfogadta a meghívásunkat, most pedig az Athénban aranyérmes Stefan Holmot is vendégül láthatjuk. A közönség igazából mindig a bajnokra kíváncsi, s ebben az évben is láthatja" - fogalmazott Angyal János, aki 10 ezer eurós prémiumot ajánlott fel Holmnak arra az esetre, ha megdönti Sotomayor három éve elért 235 centis versenycsúcsát.

A Hotel Stadionban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón szemléltetésképpen elhelyeztek egy magasugróállványt, 236 centire rakták rá a lécet, ami egészen közelről bizony rettentően magasan volt! Aki csak 170 centire nőtt, éppen csak le tudja pöckölni a lécet, s Holm sem "égimeszelő", sőt, a maga 181 centijével a legalacsonyabb a nemzetközi mezőnyben! Viszont 56 centivel képes túlugorni saját magát, legalábbis fedett pályán 237 centi az egyéni csúcsa. Szabadtéren pedig 236, s ennyivel nyerte az olimpiát is.

A sajtótájékoztatón Stefan Holm elmondta, hogy remek formában érzi magát, amit mutat az is, hogy nem sokkal az olimpia után, szeptember 4-én 234 centivel győzött egy göteborgi versenyen. Magyarországra pedig azért is szívesen jött, mert márciusban Budapesten megnyerte a fedett pályás világbajnokságot, ami így igen kellemes emlék számára.

- Az olimpiai győzelme után mekkora anyagi elismerésben részesült otthon?
- A Svéd Olimpiai Bizottságtól egy fillért sem kaptam, nálunk nem szokás a központi jutalmazás. Az állam csak a felkészülésünket segíti. De természetesen Svédországban is akadnak tehetős szponzorok, akik a kiemelkedő teljesítményeket jutalmazzák...

- Athénban úgy nyert, hogy egyedüliként jutott túl a 236 centin, ami másnak nem is sikerült, viszont a 234-et csak harmadik kísérletére vitte át. Nagyon izgult?
- Egyáltalán nem, s éppen az lehetett a döntő, hogy megőriztem a nyugalmamat.

- Gyermekkorában nem próbálták meg lebeszélni a magasugrásról, mondván, hogy ehhez nem eléggé magas?
- Tizenöt éves koromig fociztam, de különösebb eredmény nélkül, ezután váltottam a magasugrásra. S mivel sorra nyertem az ifjúsági versenyeket, látszott, hogy itt még szép eredményeket érhetek el. Az tény, hogy a magasugrók között kifejezetten alacsonynak számítok, de ezzel nem lehet mit kezdeni, kénytelen voltam elfogadni. Ez a "hiányosságomat" próbálom kompenzálni a technikával. Már évekkel ezelőtt arra törekedtem, hogy a nagy elődöm, Patrick Sjöberg technikáját elsajátítsam.

- A felettébb tartalmas internetes honlapja, a www.scholm.com nyitóoladalán van egy skála, ami 243 centiméterig mér. Viszont a célja bevallottan a világcsúcs, ami 245 centi, azaz két centi hiányzik.
- Azért szeretném mindenekelőtt a 243-at átugrani, mert akkor én lennék a svéd csúcstartó. Sjöberg 242-vel tartja a rekordot.

- Meddig tervez előre?
- Jövőre Helsinkiben lesz a világbajnokság, 2005-ben pedig Svédország, Göteborg rendezi az Eb-t, s azon még mindenképpen indulni szeretnék. Pekingig egyelőre nem nézek előre, a következő olimpia még nagyon messze van. Bár tulajdonképpen az is beleférhet a pályafutásomba, elvégre 2006-ban még mindig csak 32 éves leszek.

- Nem zavarja, hogy hiába olimpiai és világbajnok, a svéd labdarúgók, mint például Henrik Larsson vagy Zlatan Ibrahimovic sokkal nagyobb sztárok a hazájában?
- Ugyan dehogy, ez egyáltalán nem zavar. De lehet, hogy most mégis én vagyok a nagyobb sztár, azok után, hogy a válogatott szerdán otthon kikapott a horvátoktól...

A Salgótarjáni Ugrógálára, mint ahogyan már hat éve, valójában nem a nógrádi megyeszékhelyen, hanem Somoskőn kerül sor. A 700 éves vár szomszédságában lévő sportcentrumban a program pénteken 15.30 órakor Besenyei Péter műrepülő világbajnok bemutatójával kezdődik. A férfi magasugrás 16 órakor, a női 17.30-kor kezdődik. A hölgyeknél a legismertebb versenyző az Athénban hetedik helyen végző román Oana Pantelimon lesz.

Fábik Tibor