Vágólapra másolva!
Egy arany- és két bronzérmet szereztek cselgáncsozóink a 23 éven aluliak számára rendezett ljubljanai Európa-bajnokságon. A szlovén fővárosban Hadfi Dániel (100 kg) a dobogó legmagasabb, Bor Barna (+100 kg) és Budai Anita (70 kg) kg a harmadik fokára állhatott.

Az Eb első napja nem sikerült jól számunkra, hiszen pénteken az alsó súlycsoportokban mindössze egyetlen 5. helyezést sikerült begyűjteni, a női 52 kg-ban Perge Ilona révén. A legfájóbb a junior Európa-bajnok Bejczi Zsuzsa korai búcsúja volt, aki a 63 kg-os kategóriában az első mérkőzésén súlyos bírói tévedés következményeként kapott ki a lengyel Grocholától.

Szombaton már jóval több sikerélmény jutott versenyzőinknek, hiszen négyen is eljutottak az érmes helyosztóig, hárman felállhattak a dobogóra, s lett aranyérmünk is! A 100 kg-ban a junior vb-bronzérmes Hadfi Dániel sorrendben a spanyol Montest, a horvát Vukoticot és a szerb Mijakovicsot győzte le, s este az aranyéremért az orosz Ledenyev ellen lépett tatamira. A hatalmas küzdelmet hozó fináléban egy jukó döntőtt Hadfi javára, aki a már a felnőttek között is letette a névjegyét, amikor idén a Hungária-kupán az atlantai olimpiai bajnok Nastulát is legyőzve lett bronzérmes.

A +100 kg-ban az idei szófiai junior Eb-n aranyérmet, a budapesti junior vb-n ezüstöt begyűjtő Bor Barna a grúz Gorgadze, majd az izraeli Lis ellen nyert, a francia Robintól kikapott, a harmadik helyért azonban legyűrte a brit Delahayt (1:23 perc után ipponnal), így harmadik idei világversenyén is érmes lett, s minden színű medálból gyűjtött. Bronzérmes lett a női 70 kg-ban Budai Anita is, aki az első mérkőzésén kikapott az ukrán Priscsinától (legyőzője aztán megnyerte az Eb-n), utána viszont háromszor is győztesen hagyta el a tatamit: a spanyol Rochetát, a horvát Marijanovicot, végül pedig a 3. helyért a hazai közönség támogatását élvező szlovén Murkót verte, 3:28 perc elteltével ipponnal.

A 90 kg-ban a junior vb-ezüstérmes Rajcsányi Gergely az első mérkőzésén alulmaradt a román Bratával szemben, ezután a szlovák Greifet és az orosz Naszorovot legyőzte, a bronzmeccsen azonban "elaludt", mert a fehérorosz Kazusionok alig 13 másodperc elteltével legyőzte.

A magyar csapat tehát egy arany- és két bronzérmet, valamint két ötödik helyezést szerzett, s kiválóan helytállt az U23-as Európa-bajnokságon.

Fábik Tibor