Vágólapra másolva!
Bár a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség a háromszoros világbajnok orosz Jevgenyij Pljusenkónak megtiltotta, hogy szombaton este fellépjen a Papp László Sportarénában, az Art on Ice gála a sportág jelenlegi első számú sztárja nélkül is hatalmas sikert aratott.

Az Art on Ice produkció pénteken Prágában szerepelt, s Pljusenko már ott sem léphetett jégre. A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) gyakorlatilag az utolsó pillanatban közölte, hogy a háromszoros világbajnok komoly szankciókra számíthat, ha szerepel a prágai, valamint a szombati budapesti műsorban. A történtek hátterében az áll, hogy Japánban, Nagoyában ugyanezen a hét végén rendezték a Grand Prix-sorozat harmadik állomásának számító NHK Trophy-versenyt. Az ISU közlése szerint ettől Pljusenko sérülés miatt lépett vissza, ezért nem engedélyezte számára, hogy show műsorban korcsolyázzon.

Az igazság azonban az, hogy az idén valóban sérüléssel bajlódó versenyző már korábban közölte, hogy nem kíván részt venni a 2004/2005-ös GP-sorozatban, annak egyetlen versenyén sem. A szponzorokkal történő tárgyalásokon, például a közvetítési jogok értékesítésénél mindez anyagilag kétségkívül érzékenyen érintette az ISU-t. (Főleg azok után, hogy a női mezőny két nagy sztárja, az amerikai Michelle Kwan és Sasha Cohen szintén lemondta a GP-sorozatban való részvételt.) Az természetesen nem ismeretes, hogy az ISU és Pljusenko között milyen szerződés van érvényben, ám a nemzetközi szövetségnél bizonyára van néhány "ütőkártya", ha a versenyző nem mert szembeszállni vele.

"Pályafutásom legnehezebb napja a mai, mert eljöttem hozzátok, de mégsem korcsolyázhatok nektek" - mondta a prágai közönségnek pénteken este Pljusenko. A publikum azonban nem volt megértő, s amikor csak a kivetítőn láthatta a versenyző két műsorszámát, amit az előző napi főpróbán rögzítettek, a sportcsarnokban füttykoncert tört ki, a második "vetítésnél" pedig még néhány palack is landolt a jégen.

Forrás: [origo]

Kattintson a képgalériáért!

Szombaton este a Papp László Sportarénában elmaradt a balhé. Nálunk csak az egyik Pljusenko-számot mutatták meg a kivetítőn, s már a bejáratnál közölték az érkezőkkel, hogy a klasszis nem lép fel, s aki úgy gondolja, annak visszaváltják a belépőjegyét. A lehetőséggel azonban kevesen élhettek, mert amikor a tervezetthez képest félórás csúszással este 8 órakor megkezdődött a show, legalább háromnegyed részig telt ház volt az Arénában: az olcsónak nem mondható, 6000-15000 forint közötti belépők ellenére több mint ötezren foglaltak helyet a lelátókon.

Köztük a háromszoros olimpiai bajnok olasz sífenomén Alberto Tomba, aki az egyik sportszergyártó cég meghívására érkezett a hét végére fővárosunkba. Ami pedig Pljusenkót illeti, a klasszis Prágából a társulattal elrepült ugyan Budapestre, de az Arénába nem jött ki - tartva a prágai reakciók megismétlődésétől -, inkább maradt a szobájában, a Kempinski szállodában.

A nézők azonban távollétében is remekül szórakoztak, nívós műsort láthattak, amelyben többek között fellépett a jégtáncban világbajnok olasz Fusar-Poli, Margaglio kettős, a párosok között profi világbajnok orosz Leonova, Hvalko duó, magyar részről az Európa-bajnok Sebestyén Júlia, az Eb-negyedik Póth Diána, a junior vb-ezüstérmes Hoffmann Nóra, Elek Attila jégtánckettős, de láthattunk jégakrobatákat és hivatásos nevettetőktől remek paródiákat is. Az Art on Ice lényegét, vagyis a zene és a jég művészet ötvözve az élőzenét Gloria Gaynor, Edvin Marton és a NOX együttes szolgáltatta.

Sebestyén Júlia a Singin' In The Rain (Ének az esőben) musical dallamára stílszerűen egy esernyővel korcsolyázott gyönyörűen, majd Gloria Gaynorral az I Am What I Am (Vagyok aki vagyok) számra alkotott egy különleges közös produkciót. "Az mégsem mindennapos, hogy esernyővel korcsolyázom, nagyon figyelnem kellett, nehogy kiforduljon a kezemből. De erre a gálaszámra már régóta készültem, a koreográfiát ugyanúgy Tatjana Taraszova állította össze, mint ahogy a rövid programomat és a kűrömet. Azt pedig mondanom sem kell, hogy Gloria Gaynor élő zenéjére milyen nagy élmény volt korcsolyázni. De az egész gála hatalmas élményt jelentett a számomra, remekül éreztem magam!" - mondta el Sebestyén Júlia.

Fábik Tibor